Карикатуристи от 36 страни показват творби в Етнографския

Карикатуристи от 36 страни показват творби в Пловдив

Изложба, част от деветото Международно биенале „Майстори на карикатурата“ Пловдив ‘2017

ще бъде открита в Етнографския музей в града под тепетата днес. Темата на биеналето тази година е „Богатство и милостиня“, съобщават организаторите от музея, ВУАР и Дружеството на пловдивските карикатуристи.

Карикатурата е универсален „език“, който няма нужда от думи. Той обикновено си служи с послания, „облечени“ в хумор, които са разбираеми за всички по света.

Участниците намират остроумни отговори по темата като „Богатство и милостиня“. Много от тях показват, че не само познават народните мъдрости, а предлагат и свой собствен прочит, с който да ги обогатят. Със специфичните си изразни средства те разкриват какво са богатството и милостинята за тях, показват различната ценностна система на заможния и на бедния човек, опитват се да отговорят на въпросите: трябва ли да имаш, за да дариш; кой печели повече от милостинята – този, който взема, или този, който дава и т.н. В крайна сметка се получи една пъстра мозайка от различни творчески хрумвания по зададената тема.

В Деветото международно биенале „Майстори на карикатурата“ – Пловдив ’2017 се участват 97 автори с 260 творби. Те са представители на 36 нации от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Съгласно регламента журито номинира за награди 20 карикатуристи. Петима удостои със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите отличи с диплом.

Изложбата на тема „ Богатство и милостиня“ с участието на карикатуристи от цял свят ще се открие от 18:00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. „Д-р Стоян Чомаков“ №2.

 

 

Подобни статии

Top