Кърлежът „пада“ сам, ако е впит скоро

Оглеждането на тялото след разходка в парка или планината е задължително

Резките промени във времето, влагата и жегата са идеални условия за навъждането на кърлежи. През тази година, когато пролетта закъсня и бе влажна всички тези обстоятелства са налице. Затова и кърлежо – преносимите инфекции са в активна фаза.

Оглеждането на тялото след разходка в парка или планината е задължителна превантивна мярка срещу кърлежите.

Не бива да разчитаме да усетим болка, защото животинките се оказват „умни“ и отделят обезболяващ секрет, за да не се усещат в кожата. Може да се усети евентуално сърбеж, в случай на алергична реакция, но не и болка.

„Любимо“ място на кърлежите са сгъвките по тялото, където кожата е най – тънка и там трябва да проверяваме щателно.

Затова „инспекцията“ по тялото на себе си, на децата и на домашните любимци е ефективна мярка. Освен климатът, безстопанствените животни също оказват влияние на „развъждането“ на кърлежи. Ако се открият навреме е по-добре сами да се опитаме да ги извадим.

„Ако е впит скоро, пада сам с леко поклащане. Препоръчвам го, защото е ключово времето. Колкото е по – дълго стои в организма, над 24 – 48 часа, толкова вероятността да предаде зараза е по – голяма. Ако го махнем първите няколко часа, шансът да се заразим е минимален“, обяснява д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор .

За изваждането са ни необходими ръкавици, така че ръката да бъде защитена и да не пипаме кърлежа директно.

„Операцията“ по отстраняване става с леки поклащания, като трябва да се внимава да не се скъса или смачка, защото нарушаването на неговата цялост, създава условия за заразяване. По същият начин го изваждат и лекарите, но ако е по – дълбоко впит се използва пинсета.

Бабината рецепта за вадене на кърлеж с олио обаче не е никак препоръчителна.

1 2

Подобни статии

Top