Карлово отбелязва днес 184 години от рождението на Васил Левски - DC news

Карлово отбелязва днес 184 години от рождението на Васил Левски

Кметът на Карлово се поклони пред гроба на майката на Левски Гина Кунчева

Със Света литургия в храм „Свети Николай” започна тази сутрин отбелязването на 184 години от рождението на Васил Левски и Празника на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева – майката на Апостола.

Д-р Кабаиванов посрещна на площад „Васил Левски“ участниците в 27-я Национален туристически поход „По стъпките на Васил Левски”. Д-р Галя Цветкова – ръководител на седемте лъча по маршрут Плевен-Карлово и един с група от Голям Чардак до Града на Апостола, връчи на кмета знамето, с което походниците преминаха по стъпките на Левски.

С тържествен ритуал бяха издигнати знамената на Република България и на Карлово. Д-р Кабаиванов произнесе слово за Апостола.

„…Днес на нас, неговите съграждани, лежи голямата отговорност: да пазим чисти заветите на Левски и във всеки момент от нашия живот,  спомняйки си и разказвайки на Апостола, да се опитваме да се доближим до него – макар да ни е ясно, че такава велика личност се ражда рядко. Тази велика личност е нашият кумир и нашият пример в живота!“,  каза кметът на Карлово. Свещеници отслужиха молебен за благоденствие на града и неговите жители.

В Национален музей „Васил Левски“ бяха обявени наградените от фондацията и карловския комитет, носещи името на Апостола. Дора Чаушева – директор на НМ „Васил Левски“, бе удостоена с наградата на фондацията, а с тази на местния комитет „Васил Левски“ – народната певица Мария Колева.

В 20:20 часа от Национален музей „Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. Кулминация на честването на Апостола в неговия роден град ще е тържественият митинг-заря от 21:00ч. на площад „Васил Левски“. Там официално слово ще произнесе президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България – Румен Радев, под чийто патронаж е честването.

Подобни статии

Top