Карловски лихвар остава зад решетките, раздавал заеми на роми от селата край Карлово и Сопот

За заем от 10 000 искал месечна лихва от 4 800

Пловдивският апелативен съд отхвърли като неоснователна жалбата на лихваря от Христо Даново Ангел Ангелов, известен с прякора Голямата глава, срещу мярката му за неотклонение „задържане под стража“.

Лихварят от Христо Даново отглеждал рози и лавандула

Срещу Ангелов е повдигнато обвинение за това, че в периода от 14.10.2014 г. до 11.12.2019 г. в населени места в община Карлово и Сопот, при условията на продължавано престъпление, като физическо лице, без съответно разрешение е раздавал заеми срещу лихва на поне 100 роми с нисък социален статус.  За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 000 до 10 000 лева.

Припомняме, че според прокуратурата лихварят раздавал заеми срещу лихва от 20 до 40 процента месечно, с натрупване.  Като залог, той вземал от пострадалите дебитни карти, когато отпуснатите суми били между 100 и 300 лева, а при предоставяне на заем на по-значителна стойност – над 700 лева, Ангелов получавал като обезпечение актове за собственост на движимо и недвижимо имущество, както и дебитни карти.

Лихварят от Христо Даново вземал като залог дебитни карти и имоти

Апелативният съд прецени, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъплението, за което му е повдигнато обвинение.

Пловдивският апелативният съд намира, че като се вземат предвид обстоятелствата, при които е осъществена вменената деятелност, се касае за усложнена форма на престъпна дейност, реализирана в различни населени места и за продължителен период от време /пет години/, броят на включените в нея деяния и пострадалите лица, които са 20, причиненият общественоопасен резултат, приобщените по делото писмени и веществени доказателства. Въз основа на посочените обстоятелства магистратите смятат, че се касае за деяние и деец с висока степен на обществена опасност, поради което съществува реална опасност обвиняемият А. А. да извърши престъпление. Не е налице реална опасност той да се укрие. Относно шестмесечния период на задържане на обвиняемия съдът счита, че този срок не е неразумно дълъг предвид тежките обвинения и правна сложност на разследването.

Определението е окончателно.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста в Пловдив, където се намираше обвиняемият и съдебната зала, в която бяха съдебният състав, прокурорът и защитника.

Подобни статии

Top