Карловци отдадоха своята почит към братята Евлогий и Христо Георгиеви - DC news

Карловци отдадоха своята почит към братята Евлогий и Христо Георгиеви

Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на двамата благодетели

В Карлово днес бе почетена паметта на най-големите български дарители братята Евлогий и Христо Георгиеви. По повод 202-годишнина от рождението на Евлогий Георгиев кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на ОбС Карлово Доньо Тодоров, директорът на ПГ „Евлогий и Христо Георгиеви“ Таньо Топалски, представители на Ротари клуб Карлово, ръководството на община Карлово, общински съветници, ученици, карловски общественици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на двамата братя в родния им град Карлово.

Директорът на Исторически музей – Карлово Мария Деянова припомни живота и дейността на двамата благодетели, завещали на България не само богатството си, но и своето желание за просвета, образование и прогрес на българския народ. Ученикът Димитър Серкьов рецитира стихотворение, посветено на големите дарители.

Едва ли е възможно цялата благотворителна дейност на братята от Карлово – Евлогий и Христо Георгиеви, да бъде описана в пълни подробности. Те даряват средства за изграждането на първото висше училище в България; подпомагат издаването на български вестници и книги; подкрепят с материални средства училища, читалища, църкви; даряват стипендии и ориентират десетки младежи към образование в Западна Европа и Русия. Дори и след смъртта си даряват по-голямата част от своето състояние за общественополезни цели.

Поклон пред паметта на двамата братя Евлогий и Христо Георгиеви!

Подобни статии

Top