„Кършияка“ въстана! Стотици бранят парк зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив

Поне 30 дървета в парковото пространство вече са отсечени

Близо 200 жители на пловдивския район „Северен“ се събраха на протест срещу застрояването на парк зад хотел „Санкт Петербург“, информира БНР. Той е между улиците „Полковник Сава Муткуров“ и „Полковник Дрангов“ и е близо до детска градина „Славей“ и основно училище „Райна Княгиня“. При недоволните дойде и кметът на район „Северен“ Ральо Ралев, който подкрепи протеста.

Поне 30 дървета в парковото пространство вече са отсечени. От районната администрация твърдят, че сечта е санитарна, но живеещите в района са притеснени, че се готви застрояване на зелената площ.

Протестиращите настояват общината да откупи терена и той да остане парк. Гражданите искат още да се проведе разследване как бившият парк е бил продаден. На лозунги протестиращите написаха: „Искаме си парка!“, „Въздух, а не бетон!“.

Под петицията с исканията на протестиращите за броени часове се подписаха над 350 души. Подписа си постави и кметът на район „Северен“ Ральо Ралев.

Историята със собствеността на бившия парк е дълга. Теренът е бил общински, продаден е на Георги Гергов, който прехвърля собствеността между притежавани от него фирми, а накрая го продава на частно лице.

Районният кмет Ральо Ралев обясни пред протестиращите, че няма внесено инвестиционно намерение в кметството. По думите му, теренът е предвиден за озеленяване.

Снимка: БНР

Подобни статии

Top