Карта на България от зеленчуци направиха деца от ОУ "Гео Милев" в Белозем на Празника на плодородието - DC news

Карта на България от зеленчуци направиха деца от ОУ „Гео Милев“ в Белозем на Празника на плодородието

Празникът се проведе в двора на училището в първия ден на есента

Празник на плодородието и изобилието се проведе в ОУ „Гео Милев“, Белозем в първия ден на есента. По време на събитието учениците, техните родители и преподаватели показаха щедрите дарове на есента.

В периода 01.11.2020 – 31.10.2021г. училището работи по Проект Green School Garden – Зелена УчилищнаГрадинка, финансиран от немската екоорганизация EVRONATUR, в който участват селищата от мрежата на Европейските села на белия щъркел, сред които и Белозем – деветото европейско село на щъркела. Проектът е част от „Вкусната градинка“ – много популярна практика в Западна Европа за екологично образование чрез преживяване и прекрасно място за креативно общуване между деца, учители и родители, където те заедно учат, играят и общуват, преоткривайки тайните на природата.

Партньори на проекта са Кметство – с. Белозем, Община Раковски, НЧ „Просвета -1909“ –с. Белозем , Природозащитна организация „Зелени Балкани“.

Целите на проект Green School Garden – Зелена Училищна Градинка, са създаване на два къта в училищния двор – биоградинка с традиционни регионални култури и овощни дръвчета – тип “ Опитно поле“. В двора на училището са оформени лехи, които са засадени с традиционни за региона зеленчуци – домати, картофи, моркови, както и с билки – мента, джоджен, лавандула. Засадени са също и овощни дървета – сливи, ябълки и круши. В другия край е създаден екокът за отдих и почивка „АСМАЛЪК“, който се използва като класна стая на открито.

Основната задача на проекта е развиване на градинарството/земеделието – основен поминък на населението на Белозем от древността, та до наши дни и запазване на традициите, както и предаването им на младото поколение.

1 2

Подобни статии

Top