Картини оживяват с магична песен и танц за Еньовден в Асеновград

За Еньовден двете чаровни момичета от “Little ladies”, Венета и Аглея са подготвили арт спектакъл

Традициите, празниците и обичаите, съхранени чрез живата памет на българите, свидетелстват за богатата душевност, бита и културата на българския народ през вековете.

За Еньовден двете чаровни момичета от “Little ladies”, Венета и Аглея са подготвили арт спектакъл. За този необикновен празник те ще ви представят своята гледна точка за изкуството и ще ви разкрият магията, която се събужда по изгрев слънце и дарява твореца с вдъхновение и сила. В цветна експозиция художничката Венета Павлова ще представи своята интерпретация на красиви портрети на жени, които ще ни отведат назад във времето, когато нашите предци са вярвали и разказвали за окултното и свръхестествените сили на женската природа. В рамките на час и половина певицата Аглея Канева ще изпълни на живо своя музикален аранжимент от известни български и чуждестранни песни, посветени на всеки един женски силует от експозицията. В нежен танцопис формация „Косара“ ще представят елегантна хореография, която ще плени и събуди сетивата.

Красотата на Еньовден се крие в българския дух, който се е запазил през дългите векове на развитие и повратности в историята. Необезпокоявани нито от времето, нито от действителността, традициите запазват своята мистична красота и навярно завинаги ще живеят по прекрасните земи на майка България.

Заповядайте на 24 юни от 18:00 часа в Градска библиотека, за да посрещнем заедно един от най-хубавите празници.

Венета Павлова

е на 15 години и учи в Езикова Гимназия „Иван Вазов“. За нея френският език е вдъхновение, а рисуването и изкуството страст и хоби. Обича музиката и танците, а историята и българският фолклор я карат да мечтае. Първата си награда печели на 5 годишна възраст с картината „Веселото петле“ в конкурс на Община Пловдив. И така се поставя началото на нейното пътуване в света на изкуството. Последват поредица от участия и призови места в конкурси на Gallery Anastas Plovdiv, American Corner, Фондация „Цанко Лавренов“, Фондация „Азгард“ и Културен Център „Бялата къща“. Един от конкурсите, в които участва за рисунка по българска приказка, я изпраща в град Малага, Испания. Там се запознава с испанския поет и скулптор Уго Карвахал и участва в илюстрации на стихосбирка от рисувани стихове. През 2018г. реализира първата си пътуваща изложба „Приказки от България“ в Българския Културно-информационен Център на Република България в гр. Скопие. Оттам приказните светове на Венета летят до Лондон и тя представя произведенията си в българското училище „Васил Левски“. През емблематичната за град Пловдив 2019 година – Европейска столица на културата, Венета участва в италианския проект „Легендата на Орфей“ и Аssociazione Cultural per Láfressco по покана на италианския майстор Вико Калабро. През 2020 г. създава свое онлайн пространство с идеята да споделя всичко, което я впечатлява. В последния си проект „Little ladies” работи с талантливата пловдивчанка Аглея Канева и заедно сбъдват мечти. Повече за Венета може да прочетете на www.venetapavlova.com

Аглея Канева

е на 13 години от град Пловдив. Учи в НУМТИ “Добрин Петков” със специалност ударни инструменти. Член е на ансамбъл “Престо”. Обича да слуша и да пее джаз музика. Има над 100 призови отличия от национални и международни конкурси за поп и джаз пеене. Танцува латино танци от 4 години, с формацията Chicas Del Mambo спечелиха бронзов медал от Световното първенство в Мексико. Изключително признание за големия им талант. Член е на Асоциация за подкрепа на децата (www.apd.bg) и на Фондация “Димитър Бербатов”. Спортува тенис и плуване. Любимото й хоби е ездата.

Подобни статии

Top