„Кървава луна“ над Пловдив тази вечер

Предстои ни най-дългото лунно затъмнение за последните 100 години

Тази вечер ще станем свидетели на пълно лунно затъмнение, което е наричано още “кървава луна”. Това затъмнение е специфично, тъй като ще бъде най-дългото лунно затъмнение, което ще можем да наблюдаваме и за тази година, и през следващите пет. То ще е с продължителност почти 4 часа, а следващото такова може да бъде очаквано едва през 2123 година. Това се получава, защото затъмнението съвпада с това време от годината, в което Земята се намира на най-отдалечената си точка от Слънцето, Луната също е максимално отдалечена от нашата планета, което пък предизвиква по-голяма сянка върху Луната.

Ще имаме възможност да наблюдаваме най-дълго затъмнение за последните 100 години, почти 4 часа ще продължи цялото и частично покритие на Луната, а самата пълна фаза ще бъде 102 минути. Тогава Луната ще бъде с червеникав цвят.

Явлението ще започне тази вечер от 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза на затъмнението ще продължи от 22:30 до 00:13 часа на 28 юли.

Марс е в опозиция на Слънцето

Едновременно с това ще има още едно интересно явление, планетата Марс ще бъде в опозиция със Слънцето. Явлението се нарича велико противостояние на Марс. Когато Марс и Земята се сближават на разстояние по-малко от 60 млн. км, това противостояние се нарича „велико“. Тази година Марс и Земята ще се сближат на 58 млн. км.

Явлението се случва веднъж на 15 или 17 години. Последното «велико» противостояние е било на 27 август 2003 година. Планетата ще бъде изключително ярка и ще се вижда като червена звезда.

Астролозите за затъмнението

Пълното лунно затъмнение ще бъде време, в което се случват кардинални промени в живота. Въпросът е дали влизаме под това въздействие осъзнато или се оставяме то да ни завладее и води.

1 2

Подобни статии

Top