Къща „Ламартин“ възкръсва като културен център (СНИМКИ)

Министърът на културата Боил Банов и кметът на Пловдив Здравко Димитров обсъдиха бъдещето на емблематичната сграда

Kметът на Пловдив Здравко Димитров, министърът на културата Боил Банов и Н. Пр. Флоранс Робин – извънреден и пълномощен посланик на Франция у нас, обсъдиха бъдещето на къща Ламартин.

„Започнахме ефективна работа по връщане блясъка на Стария град, защото той е нашата визитна картичка пред България и света. Разчитам, че тази среща ще роди идеи за къща „Ламартин“, заяви по време на срещата кметът Димитров. „След ремонта трябва да помислим как да изпълним „Ламартин“ с повече и разнообразни събития и да възстановим като цяло нейната дейност на културен център“, декларира заместник-кметът по култура Пламен Панов.

В момента администрацията на район „Централен“ провежда процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител за проектиране. Районният кмет Георги Стаменов уточни, че ще бъде направено конструктивно обследване и ако дейностите вървят по план, през лятото ще бъде ясна сумата за възстановяване на къща „Ламартин“. „В проекта основно ще наблегнем на рехабилитация на тази изключителна къща“, допълни той.

„Като цяло възрожденската сграда, строена през 1830 година е в добро състояние, но изисква реставрация и ремонт, за който предстои да се изработи проект и количествено- стойностна сметка, тъй като последният ремонт е правен през 70-те години на миналия век“, обобщи на свой ред министър Банов.

Къща „Ламартин“ е една от емблематичните сгради в Стария град на Пловдив. Разположена е на стръмен терен и поради това фасадата откъм улицата е триетажна, а към двора е двуетажна. Построена е от неизвестен майстор през 1829-1830 година. Носи името на големия френския поет и пътешественик Алфонс дьо Ламартин, който през лятото на 1833 година – на връщане от пътуване до Близкия изток, отсяда в нея. Тук той останал само три дни, но бил възхитен от гостоприемните домакини и засвидетелствал това с перото си. Дълги години къщата се ползваше като творчески дом на българските писатели. В една от стаите на първия етаж е уредена малка музейна експозиция, посветена на Ламартин. В почетната книга на експозицията са оставили имената си забележителни личности на съвремието от цял свят.

Подобни статии

Top