Къщата с медальона няма да се продава

Приеха годишната програма на Пловдив за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост

С 32 гласа „за“, 15 „против“ и нито един „въздържали се“ общинските съветници приеха годишната програма на Пловдив за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2021 г. Основно я подкрепиха от ГЕРБ, а още по време на дебатите групите съветници на БСП и ВМРО обявиха, че ще гласуват против предложението.

В хода на дебатите бяха предложени да отпаднат над 10 имота, които обаче бяха отхвърлени.

Веселина Александрова от ДБ предложи да отпаднат редица обекти в районите „Централен“, „Източен“ и „Западен“ с идеята малки парцели да се използват за зелени площи, а не за застрояване. „В Централен всички 10 имота, които предлагам да отпаднат, са паметници на културата – на ул. „Абаджийска“, „Железарска“, „Бетовен“, „Опълченска“, „Иван Вазов“, бул. „Шести септември“ и др.“, посочи тя.

Един от имотите е Къщата с медальона, до Съдебната палата на бул. „Шести септември“, където вторият етаж е общински, а първият – собственост на частни лица.

Йордан Илиев от ГЕРБ предложи в „Източен“ от програмата да отпадне малък обект в непосредствена близост до ДГ „Детелина“, с който да се разшири дворът на детското заведение и в бъдеще да се построи ново крило.

Да отпадне концесията на ул. „Младежка“, пък предложи Йордан Иванов от ДБ.

Защо общината продължава да се държи като най-големият брокер на имоти, така се губят механизмите за контрол над презастрояването?“, попита той.

„БСП ще гласува против общинската програма за разпореждане с имоти“, обяви предварително председателят на групата Николай Радев. „Много искам да видим междублоковите пространства като зелени площи, а не за комплексно застрояване. От толкова години Пловдив продава имоти, явно разполага с голяма общинска собственост, но докога ще подължава така“, допълни той.

Д-р Веселка Христамян от ДБ призова колегите си да преценят добре какво продават, „защото иначе поставяме интересите на гражданите срещу интересите на общината“. „Вижте какво стана в „Южен“ – гражданите се самоорганизираха срещу презастнрояването в зоната около „Кауфланд“, в „Северен“ – срещу отреждането на терен за зелена площ за застрояване, кв. „Захарна фабрика“ хората отстояват правата си за качествена жизнена среда. Затова нека се замислим дали в този обем и точно сега да се приеме тази програма“, заяви тя.

Стефан Послийски от ВМРО припомни, че част от предложенията са от компетенцията на ОУП, и обяви, че ще гласуват против.

Независимият Слави Георгиев също подкрепи становището на ДБ, че междублоковите пространства са резервите за зелената система на Пловдив и глътка въздух за презаселените квартали. „Аз обаче ще подкрепя продажбата на апартаменти – това е пасив за общината, защото не можем да съберем наемите си“, посочи той. Георгиев призова от разпоредителната програма да отпадне имот от 508 кв.м на ул. Велико Търново, който, по думите му, е сред последните големи парцели, останали в Централен.

„Колкото до презастрояването – дали ще присъединим Марица и Родопи, това няма да спре презастрояването, защото носи големи печалби за инвеститорите. Нека общината да се замисли сами да сме инвеститор – това ще носи сериозна печалба за бюджета, който все не стига да нищо“, предложи Георгиев.

Зам.-кметът арх. Невена Балчева посочи, че пограмата е продължение на стратегията, приета през 2020 г.

Тя отговори, че в Пловдив над 3300 имота са посочени за управление.

След дебати с политическите сили са отпаднали редица имоти, които са недвижима културна ценност, в Капана, ул. „Ив. Вазов“, бул. „Шести септември“ и др. В стратегията за управление на зелената система на Пловдив е залегнали междублоковите пространства като зелени площи и спортни площадки, в съответствие с ОУП.

„Колкото до апартаментите – до края на годината трябва да направим паспортизацията им, огромната част е в панелно строителство и наистина са пасив“, допълни арх. Балчева.

Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top