Кастрират конфискуваните бойни питбули в Пловдив, може да се стигне и до евтаназия

Свидетел собственикът на питбулите не би ги дал за бой

Тестват животните за агресивност

Питбулите, които бяха конфискувани в полза на държавата, след делото срещу бившите им собственици за това, че са ги използвали при незаконни кучешки боеве, ще бъдат кастрирани и подложени на тестове за агресивност. Това съобщи за DCNEWS шефът на Зооветеринарния комплекс в Пловдив Георги Божев. Решението е взето по време на среща, инициирана от общинското предприятие, която се е провела в заседателната зала на ОДБХ-Пловдив. В нея са участвали освен шефовете на БАБХ и Зооветеринарния комплекс, също и представители на неправителствени организации.

„Искахме да чуем и тяхното мнение, какво мислят за съдбата на питбулите, защото на всички е ясно, че те не бива да стоят при нас. От една страна, защото не е полезно за животните и от друга – заради финансовата страна на проблема, тъй като общината не може да продължи да ги издържа, след като са собственост на държавата, в лицето на БАБХ“, посочи Божев.

На срещата е била поканена и Елена Богданова от Районна прокуратура – Пловдив, която беше прокурор по делото за кучетата, но тя не е присъствала.

„Дискутирахме проблемите, които имаме с питбулите, тяхното социализиране и какво може да се направи. Целта ни е при евентуално осиновяване, животните да не попаднат пак в ръцете на хора, които организират боеве, тъй като те са селектирани за боеве, носят гените си и опасенията са, че може да бъдат използвани от недобросъвестни хора за развъдни животни. Затова решихме единодушно, кучетата да се кастрират, за да се спре тази възможност“, обясни Георги Божев.

Обсъждала се е и възможност за евтаназиране, в зависимост от резултатите от тестовете

По думите му преди да се вземе решение какво трябва да се случи нататък, трябва да се направи и тест за агресивност на кучетата от специалисти от Тракийския университет. Обсъждала се е и евтаназия на животните, в зависимост от това, което ще покажат тестовете.

В момента останалите живи питбули в общинския приют са 38, а 12 от общо 50-те намерени животни, са починали от инфаркти и инсулти, стана ясно преди седмица. „Те не са агресивни към хората, не са обучавани за това. Но към себеподобните си някои от тях са“, добави Божев.

12 от конфискуваните бойни питбули починали от инфаркти и инсулти в пловдивския приют

Според него окончателното решение ще бъде на собственика на кучетата – Българската агенция по храните. До няколко седмици всички тестове ще бъдат направени и ще се проведе нова среща, каза още шефът на Зооветеринарния комплекс.

Подобни статии

Top