Катаджии психолози – отнемат книжката, ако сте в депресия

До една година без кола, ако я дадеш на пиян шофьор

Според новите правила общо седем са нарушенията, при които ще се отнема книжката. Сред тях са шофирането след запой, организирането на гонки, както и движението в аварийна лента или в насрещното платно. Освен това всеки катаджия, който ви спре, ще може да ви взима книжката, ако прецени, че сте в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма. Свидетелството ще се отнема временно, докато водачът не удостовери, че отговаря на психологическите условия да стои зад волана.

По-сериозните санкции за нарушителите в проектите на Закона за движение по пътищата, Закона за водачите на превозни средства, регламентиращ шофьорските изпити и Закона за пътните превозни средства, който определя нормите за техническата изправност на автомобилите, предвиждат също така полагане на нов шофьорски изпит при три тежки нарушения в рамките на две години.

Ако поверите колата си на шофьор, който е хванат да кара пиян, номерата ви ще бъдат сваляни за период от шест месеца до една година. Това е мярка срещу безразсъдните шофьори в новите правила за движение по пътищата, разписани в три отделни законопроекта, които бяха публикувани на сайта на МВР.

Според сега действащата нормативна уредба регистрацията се заличава за такъв период от време само ако автомобилът е преотстъпен на водач без книжка, или ако самият собственик е спипан да кара без необходимото свидетелство или е седнал зад волана с над допустимите 0,5 промила алкохол в кръвта.

Като мярка срещу катастрофите пък в новия Закон за движение по пътищата е разписано и изискване към шофьорите за спазване на минимална дистанция от предния автомобил извън населените места, която за магистралите трябва да бъде 70 метра, за скоростните шосета – 60 метра, а за останалите трасета – 40 метра.

Солена глоба в размер на 100 лв. вместо 50 лв. пък ще отнасят джигитите, които паркират където им скимне, като при зарязване на возилата в паркове и зелени площи собствениците им ще олекват даже с 200 лв., пише „Монитор“.

В същото време се въвежда изискване пешеходците да разполагат с поне два метра широчина при преминаването им по тротоара. Със 150 лв. вместо 100 лв. пък ще се бъркат водачите, прелетели на червен светофар.

Децата ще могат да карат велосипеди по пътищата при две услови: ако са навършили 14 години или ако са придружавани от пълнолетен.

Подобни статии

Top