Катрин Тасева с 2 титли, българките с общо 10 медала в Рига

Катрин спечели и приза за „Мис Елегантност“ на международния турнир „Baltic Hoop“

Катрин Тасева спечели два златни медала, а българските състезателки завоюваха общо 10 отличия на международния турнир по художествена гимнастика за жени и за девойки в Рига (Латвия).

При жените националката Катрин Тасева взе бронз в многобоя, а след това стана шампионка на финалите на обръч и на лента. Ерика Зафирова се класира трета на топка и на бухалки.

На обръч Тасева игра силно и получи за изпълнението си оценка от 17.600 точки. Втора е Саломе Пажава (Грузия) със 17.150 точки, а трета Влада Николченко (Украйна) със 17.050 точки. На топка Ерика Зафирова се нареди трета с 16.650 точки и заслужи бронзовото отличие. Шампионка стана Пажава със 17.350 точки.

На бухалки имахме две българки на финала. Тасева допусна груби грешки и изпускане на уред извън терена и остана на 7-о място с 12.600 точки, а Зафирова спечели бронза с 15.600 точки. На лента всички допуснаха много грешки, а Тасева се оказа с най-малко неточности, а трудната композиция й беще оценена с 15.650 точки, което й донесе втори златен медал. Втора се класира Алина Адилханова от Казахстан с оценка от 14.900 точки, а трета Юлия Евчик от Беларус с14.850 точки. Ерика Зафирова получи оценка от 14.100 точки и се нареди на 6-о място.

При девойките Татяна Воложанина и Анна Келман спечелиха четири медала (три сребърни и един бронзов) на финалите на отделните уреди.

Българките завоюваха сребърно отличие в отборната надпревара, а на следващия ден Воложанина спечели сребро на финалите на лента и на обръч, както и бронз на топка, а Келман е втора на бухалки с 14.750 точки. Воложанина получи оценки от 13.850 точки на лента, 14.700 точки на обръч и 15.500 точки на топка. Така българските гимнастички приключват турнира с 10 медала – 2 златни, 4 сребърни и 4 бронзови.

Катрин Тасева получи и още едно голямо признание, като специалното жури й присъди титлата „Мис Елегантност“ на международния турнир „Baltic Hoop“. Журито на конкурса всяка година е подбрано измежду различни хора на изкуството, творци – художници, скулптори, дизайнери. Гимнастичката получи като подарък картината „Роза“, нарисувана от Мария Броудъл.

Снимки: БФХГ

Подобни статии

Top