Кацаров: Не се налага въвеждането на локдаун

Предвиждат се промени в здравната система

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви пред журналисти, че се предвиждат промени в здравната система.

„Спешната помощ се нуждае от промени и подобрения, за да се работи по-добре и за да е по-лесно за хората там. Смятам, че персоналът се нуждае от по-добро възнаграждение“, каза Стойчо Кацаров.

Д-р Кацаров коментира и предложените алтернативни допълнителни мерки от главния държавен здравен инспектор.

„Предложени са два вида мерки – да се използва „зелен“ сертификат и се предлагат допълнителни ограничения, ако не се стъпва на „зелен“ сертификат. Има и конкретни мерки за училищата. Отчетите се парвят на база община, а не на база област, за да може повече училища да работят присъствено“, допълни той.

„В понеделник съм свикал извънредно заседание и съм възложил да бъдат закупени 1 милион антигенни тестове, които ще бъдат за сметка на държавата. Тестването ще бъде извършвано в някои от сертифицираните лаборатории, за да може да се издаде сертификат, това е т.н. „зелен“ сертификат“, каза още той.

„Самият тест ще е безплатен, но вземането на пробата ще се заплаща“, уточни Кацаров и допълни, че сертификатът ще важи „48 часа след антигенен тест и 72 часа след PCR тест“.

„Според нашите експерти засега не се налага пълен локдаун (всичко да спре и хората да останат по домовете си)“. Така д-р Кацаров коментира предложението на лични лекари от преди дни. Министърът каза още, че е поискал становище от юристи относно предложение на болници лечението на неваксинираните срещу COVID-19 пациенти, да се поема частично от самите тях.

Относно темата за задължителната ваксинация здравният министър беше категоричен:

„Няма да вървим към задължителна ваксинация. То това не може и да стане по този начин. Може да стане, ако се изменят нормативни актове. Никъде по света не се прилага задължителна ваксинация, няма да се прилага и в България“.

Д-р Кацаров обясни също, че още през май месец е взел мерки относно това – хора, които са неподвижни и имат двигателни проблеви да имат възможност да се ваксинират, ако искат. „Има мобилни екипи във всяка Регионална здравна инспекция. Или чрез своя общопрактикуващ лекар или чрез кмета на селото, или по какъвто и да е начин, хората могат да се запишат за такава ваксинация у дома от мобилния екип в Регионалната здравна инспекция – ще бъдат ваксинирани в дома им“.

Източник: DarikNews
Снимка: БНТ

Подобни статии

Top