Кацаров: При сегашните обстоятелства държавата вече трябваше да е затворена

Дадохме възможност да не се стига дотам при условията на зелен сертификат, каза министърът

„При сегашните обстоятелства с коронавируса планът предвижда пълно затваряне на държавата. Ние дадохме възможност да не се стига дотам при условията на зелен сертификат – на осигурена безопасна среда.“ – Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV тази сутрин и добави, че със сигурност обмислят и пълно блокиране на държавата, ако мерките не дадат резултат.

Той посочи, че ситуацията с реанимационните и интензивните легла е критична и ще се разкриват и в други болници, освен в „Лозенец“.

Ще се разкрият подобни легла в Белодробната болница и в „Св. Иван Рилски“.

„Преживяваме най-тежката вълна, броят на заразените е с 25% повече, отколкото е бил при всяка от предишните. Здравната система се справя засега добре, броят на хоспитализациите е по-малък, отколкото е бил преди, но ситуацията с реанимационните легла и интензивните е критична“, обясни здравният министър.

Кацаров добави, че ще се командироват специалисти от по-малки лечебни заведения там, където ще има възможност за разкриване на реанимационни легла.

Според здравния министър няма липса на кислород и са изпратени писма до производителите у нас, които да направят приоритет доставката за болниците, които имат нужда от него. Той не изключи възможността, ако се наложи, да се забрани износа на медицински кислород у нас.

Според Кацаров все още можем да се справим със ситуацията, но ако спазваме мерките и се ваксинираме.

Министърът коментира и защо не се налага сертификат за изборита, като сравни ситуацията с градския транспорт.

„Ще се стигне до прекратяване на много стопански дейности, ако ограничим градския транспорт. Приема се рискът, както в градския транспорт, за да не бъдат прекратени всички стопански дейности заради него. Това е логиката, когато разглеждаме въпроса с предстоящите избори. Приемаме, че те представляват повишен риск за предаване на епидемията, но изборите трябва да бъдат проведени, насрочени са. Това, което сме предприели като мярка, всички членове да се тестват, ако нямат сертификат в деня на изборите, повишено внимание на дезинфекцията и да се намали до минимум риска за заразяване“, обясни Кацаров.

Той заяви и че по-рано не са въведени мерки през лятото, защото не е имало нужда от тях.

Подобни статии

Top