Керамични предмети с експериментална техника показват в галерия „Лабиринт“

Изложбата „Раку“ е заключителна част от проекта „Извън времето“ по програма „Наследство“ на Пловдив – ЕСК

Изложба с керамични творби, създадени с експериментално изпичане с техниката „Раку“ се открива днес в галерия „Лабиринт“, като заключителна част от проекта „Извън времето“ – част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Предметите са изработени от 14 автори, работили в ателиетата, организирани по проекта и осъществени в Пловдив от юли до септември 2021 г. Взаимното вълнение и любов към глината е обединяващото звено на художниците от различни области на изкуството. „Само керамиката е способна да обедини в едно всички изобразителни средства – пластика, триизмерност, релеф, графика, контраст и цвят. Творбите са натоварени с емоция и силно преживeни от авторите, минали буквално през огъня.“ – споделят организаторите на проекта.

Основната цел на изложбата е да запознае широката публика с изкуството на керамиката и най-вече високата и художествена стойност.

В същността си „Раку” е вид японска керамика, от 16-ти век, традиционно използвана в чаената церемония. Техниката на изпичане по този метод започва с изваждане на глинените предмети нажежени от горещата пещ. След това се поставят в метални съдове и се затрупват с органични запалими материали – дървесни трици, хартия. Възпламенени те се затварят с капак, получава се безкислородно горене. Керамичната повърхност се напуква от термичният шок, образуват се характерни метални отблясъци според използваните глазури и метални окиси. Това е техника на експеримент, с непредвидим резултат, винаги вълнуващ и изненадващ. „Раку” буквално преведено означава – радост, удоволствие, задоволство, също значи и най-добрият в целия свят.

Откриване: 1.10.2021, 19 часа, Пловдив, ул. Ангел Букорещлиев № 1. Изложбата е отворена за зрители до 15 октомври.

Участници: София Христозова, Ива Иванова, Мария Йованович, Рашо Митев, Ангел Каравланов, Владимир Стоянов, Румяна Цветкова, Даниела Горалова, Деница Петрова, Ирина Пожарицкая, Марта Димитрова, Ани Николова, Димитър Шопов, Мариела Иванова

Галерия Лабиринт е отворена от вторник до петък от 16 до 20 ч., в събота от 11 до 16 ч. На   2 октомври /събота/ от 15 до 18 ч. ще има среща с част от авторите от проекта.

Подобни статии

Top