Кибер експерт от Израел: Следят ни и ни шпионират през „облака“

Какви са опасностите, които крие дигиталният свят?

Възможно ли е данните за медицинското ни състояние да изтекат в киберпространството и заради това, че сме съвместими с някого и можем да му станем донори, да ни отвлекат? Има ли начин да ни следят, тъй като ползваме Гугъл мапс или заради фитнес гивна с крачкомер, данните от който отиват в облака? Възможно ли е да ни шпионират чрез прахосмукачка робот или чрез телевизора и климатика в дома ни, тъй ка то са свързани с интернет? Всичко това е напълно възможно и дори вече е факт, предупреди днес по време на презентация пред представители на местната власт и бизнеса в Пловдив Орен Елимелех, международен експерт по киберсигурност към правителството на Израел. Освен това той е съветник на израелското правителство и транспортното им министерство срещу тероризма.

По думите му тези опасности са част от заплахите, които крие новият кибер свят или т.нар. „Интернет на нещата“ в живота ни. Той съществува от 1999 година,  вече повече от 20 години. Още тогава Кевин Аштън написва книгата „Интернет на нещата“, а това за което днес става дума е, как всичко да бъде свързано помежду си.

Интернет на нещата

Според кибер експерта „Интернет на нещата“ е в целия бит и живот на хората. И всичко е свързано чрез т.нар. „облачни услуги“.

„Информацията от вашия фит бит, телефон, отива в облака. Не ми трябва телефона ви, аз ще хакна облака и ще имам данните. Наскоро данните на 250 милиона човека по света бяха откраднати. Така че хакерите имат цялата тази информация“, посочи Орен Елимелех.

Той напомни, че бизнесите също са свързани с облака. Имейлите, интернет, Гугъл, Амазон, Алекса, всичко е в облака.

„В наши дни облакът е много важна част от организацията. Говорим за антивирусни програми, но днес няма параметри, всичко е отворено. Затова трябва да се погрижим да защитим нашите данни, където и да се  намират те, защото информацията отива от едно място на друго, а ние трябва да се погрижим за нея навсякъде, дори и в облака. Затова днес облачните услуги дават много възможности, но също така много предизвикателства и заплахи“, подчерта специалистът. 

1 2 3

Подобни статии

Top