Кибер експерт за хакерската атака в НАП: Ние сме в ситуация на IT Чернобил

Българи ли са хакерите и за вътрешен пробив ли става дума?

Очаква се днес да стане ясно дали е уязвена националната и финансова сигурност на страната ни, след като вчера хакери обявиха, че са пробили български бази данни с информация за милиони граждани. Хакерите съобщиха в имейл, адресиран до редакциите на няколко български медии, за безпрецедентния теч на лични данни от български институции, съобщава bTV.

Течът на данни е безпрецедентен по мащабите си.  За доказателство извършителите са изпратили и част от информацията.

В писмото си хакерите заявиха, че е бил „пробит” един от сървърите на Министерството на финансите и през него е източено съдържанието на над 110 бази данни. „Над 5 млн. български и чужди граждани са засегнати”, посочиха те в имейла си.

В хакнатия масив има данни на прокурори и съдии

Проверка в съдържанието на архива показва голям брой файлове с имена, сходни с тези на институции като НЗОК и Агенцията по заетостта. Те поне на пръв поглед съдържат експортирани данни от масиви. Някои от колоните са нечетливи или са свързани със системни кодове, но други съдържат, например, низове, които приличат на ЕГН и ЕИК номера на физически и юридически лица.

Вчера на сайта на НАП бе публикувано съобщение, според което „НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите”.

Източените данни са с обем 21 GB, на този етап хакерите са публикували 11GB с обещанието, че ще публикуват и другата половина от тази информация.  Освен НАП, МВР и ДАНС проверяват уязвими ли са компютърните системи и застрашена ли е финансовата сигурност.

Мотивите на хакерите са неясни,

но съобщението им приключва с призив създателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж да бъде освободен. „Правителството ви е умствено изостанало. Киберсигурността ви е пародия“, пишат извършителите на кибератаката.

„Проверяваме всеки един от тези милиони записи, дали става дума за изтичане на информация и дали тези информации, които се публикуват, са действително верни”, заяви Росен Бъчваров, говорител на НАП..

„Ние сме в ситуация на един IT Чернобил“. Това каза пред bTV тази сутрин експертът по киберсигурност Ясен Танев. „Файловете са истински и са огромни, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми. Обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация“, обяви Танев. Той допълни, че лично е открил и себе си в този масив. По думите му има лични данни на съдии и прокурори.

1 2

Подобни статии

Top