Кибер експерт за хакерската атака в НАП: Ние сме в ситуация на IT Чернобил

„Много е важно, когато стане такъв инцидент, държавата да ни предостави информация. Не трябва да губим вяра, че държавата може да пази данните ни”, коментира експертът.

„Базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци, а обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото може да бъдете профилиран“, каза още Танев. Според него е малко вероятно тази хакерска атака да е дело на вътрешен човек. Той бе категоричен, че тя е добре планирана.

„В момента повечето от българските граждани, които имат доходи, могат да бъдат профилирани, сегментирани, и съответно атакувани в частен или бизнес аспект от хора, които ще знаят кой има пари и кой може да си плати, за да бъде част от определена акция или просто да бъде изключен от нея. Голямото притеснение е, че чувствителни данни са били достъпени и в момента са широко разпространени”, заяви експертът по кибурсигурност.

Има проникване в сървър на НАП, имейлът е руски,

обяви вътрешният министър Младен Маринов в ефира на bTV. По думите му атаката може да е свързана с решението за купуване на изтребителите F-16.

„Тази сутрин се чух с Явор Колев, наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП, от който е изтеглена определена информация”, каза Маринов.

„Не съм специалист по политически анализи, но обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят финансова облага – да осребрят действията си, или в случая може да се направи и политически анализ. Вчера беше взето важно решение на извънредно заседание на Министерския съвет за купуване на самолети F-16, а имейлът е руски”, обяви Маринов.

Той уточни, че част от информацията е сверена и престои анализ, за да се разбере кога е направено това несанкционирано влизане в сървъра на НАП.

Относно сигурността на системите с лични данни на гражданите министърът каза: „Всяка система с външен достъп има своите уязвимости. Това не се случва само в България. Може би това е първият случай в България, в който има успехи и са откраднати много лични данни”.

Вътрешният министър посочи още, че се прави преглед на системата, за да се предотврати друга подобна хакерска атака.

1 2

Подобни статии

Top