Киберпрестъпници ни изнудват да си плащаме с биткойни

Суми за над 3000 долара искат от интернет потребителите

Биткойни на стойност 3000 долара искат киберпрестъпници от български интернет потребители, съобщи пресцентърът на МВР. Оттам съобщават, че в края на месец юли в отдел „Киберпрестъпност“ при ГД „Борба с организираната престъпност“ са регистрирани множество сигнали от интернет потребители за получени имейли с текст на английски език и искане за заплащане с виртуалната валута.

В имейлите се твърди, че киберпрестъпниците са компрометирали компютърната конфигурация на получателя и знаят парола, ползвана от потребителя, като притежават позорящи видео материали, които заплашват да разпратят до всички контакти на жертвата.

Спам кампанията е опит за бързо незаконно облагодетелстване на киберпрестъпници, които разчитат на наивността и неинформираността на интернет потребителите, като умело използват елементи на социален инженеринг, предупреждава вътрешното ведомство.  За нея са използвани неправомерно придобити данни за пощенски кутии и пароли, с която потребители са се регистрирали в „нелегитими“ сайтове за запознанства, онлайн игри и други.

Експертите по киберсигурност съветват потребителите да не отварят съмнителни съобщения, да не извършват плащания за подобни откупи и да се снабдят с надеждни антивирусни решения, легитимни операционни системи и програми.

За всеки киберинцидент потърпевшите трябва да информират съответната фирма доставчик на IT услуги или компетентните структури на МВР.

Подобни статии

Top