Кипърецът Анастасиос Симилидис - Тасо излезе от ареста - DC news

Кипърецът Анастасиос Симилидис – Тасо излезе от ареста

Окръжният съд отмени определението си

Окръжен съд Пловдив освободи от затвора кипърския бизнесмен Анастасиос Симилидис – Тасо, който от дълги години живее в Пловдив.

Припомняме, че бизнесменът изненадващо бе арестуван преди месец заради пристигнала от Кипър Европейска заповед за арест. Тя е издадена заради далавери с пари, прикриване на данъци, обвинения в палежи и много други, съобщава БЛИЦ.

Пред магистратите Тасо каза, че не иска да бъде екстрадиран в Кипър, какъвто беше предметът на делото днес, докато не завършат двете дела, които се водят срещу него в България.

Едното е в Районен съд Пловдив, а другото е в ГДБОП – София, откъдето преди време са го освободили от ареста и са му върнали парична гаранция.

„Престъпленията, за които говорят в Кипър са просто смешни. Аз ще отида, но държа първо тук да приключат делата. Нямам намерение да емигрирам в друга страна, от дълги години живея в Пловдив, имам предприятия, бизнес, имам 5 деца и се грижа за тях и за настоящата си жена. Моля съдът да ме пусне с каквато мярка прецени, но да не съм в затвора“, каза последната си дума кипърският бизнесмен.

Защитникът на Тасо топадвокатът Красимир Елдъров каза пред съда, че Анастасиос Симилидис от много дълги години е в България със статут на „продължително пребиваващ“ и винаги се е явявал на всички дела, на които са го викали.

„В България от месец и повече влизат постоянно бежанци от Украйна, които са с по-нисък статут от моя клиент, защо той трябва да бъде в затвора, докато текат двете дела в България“ , каза адвокатът.

По време на делото Тасо се обърна няколко пъти към младата си любовница с думите: „А знам, че всичко ще бъде наред„.

Освен това стана ясно, че гаранциите, които пловдивският съд е изискал от кипърска страна, че Тасо ще бъде върнат в България, ако го екстрадират за разпити в Кипър, не са пристигнали.

Защитата каза още, че Тасо е отговорен човек и подчерта, че той в момента прави постъпки да се развежда със съпругата си българка, от която има четири деца, като освен грижите по тях, е поел грижи и по младата си нова жена, от която има малко дете.

Тасо се оплака, че от един месец е в затвора и никой не го пуска да отиде на лекар, а му предстои планувана операция. В крайна сметка прокурорът по делото също каза, че бизнесменът трябва да остане в България до приключването на двете дела у нас.

В крайна сметка съдът отмени действащата към момента мярка за неотклонение задържане под стража и взе  мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Симилидис, като на основание чл. 44 ал.7 изр.2 от ЗЕЕЗА мярката за неотклонение се счита за взета от момента на окончателното приключване на водените срещу него в Република България наказателни производства – досъдебно производство по описа на ГД БОП и НОХД по описа на Районен съд – гр. Пловдив, до фактическото предаване на Тасо на кипърските правосъдни власти.

Припомняме, че Тасо държи култовия бар „Бачи“ в Пловдив, има мащабен бизнес, богат автопарк и огромен палат в покрайнините на Пловдив.

Подобни статии

Top