Кипърецът от Болярино остава зад решетките

Хора от 5 населени места в района с подписка в негова подкрепа

Постоянен арест поиска от Пловдивския окръжен съд прокурорът от Окръжна прокуратура Пловдив Владимир Вълев за кипъреца Димитракис Пирилис, който прегази във фермата си в Болярино 30-годишният крадец Петър Гаджанов. Държавният обвинител беше категоричен, че има достатъчно доказателства, че фермерът е извършил престъплението, в което е обвинен, а законът предвижда за извършеното деяние между 10 и 20 години затвор.

Освен това Вълев посочи, че има опасност кипърецът да се укрие, тъй като на 30 април била изтекла картата му за пребиваване в България. По думите на прокурора Пирилис бил съден преди 13 години за престъпление против личността, но бил реабилитиран. Освен това според обвинителя вината на фермера се утежнява и от факта, че той  еблъснал още един от другите двама роми, които влезли във фермата му да крадат крави. Единият от тях – Ангел, бил брат на починалия Петър.

За по-лека мярка настоя защитата на кипъреца.

Според адвокат Константин Давчев събраните доказателства от разследването са доста спорни – от една страна, са показанията на крадците, влезли в имота на Пирилис, а от друга страна, са показанията на самия Пирилис, който описва друга фактическа обстановка. Т.е. дума срещу дума. По думите на Давчев единият от крадците твърдял, че са отишли с каруца и бус, но другият отрекъл. Това, че Пирилис блъснал Петър Гаджанов, а след това направил няколко обиколки около тялото му с с висока скорост, се опровергава от автотехническата експертиза.

Давчев подчерта, че ромите са рецидивисти и имат сметка да лъжат. И добави, че кипърецът е тръгнал да провери какво става, като първо е спрял при животните си, а след това тръгнал към нивата си с люцерна.

По думите на юриста, Пирилис ударил починалия ром, но първоначално не разбрал какво е ударил и минал през тялото му. Освен това той е съдействал на разследването, като е позвънил на спешния телефон 112, а после отишъл в центъра на селото, за да упъти органите на реда и медиците. Затова, според юриста, не може да се говори за умишлено престъпление.

1 2

Подобни статии

Top