Кирил Кадийски дискутира с пловдивчани „За поезията“

В центъра ще бъде неговото наскоро издадено обемисто изследване „За поезията“

Творческа вечер на поета и преводача Кирил Кадийски ще се проведе в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив  . Тя започва в 17 часа.

В центъра ще бъде неговото наскоро издадено обемисто изследване „За поезията“. Кирил Кадийски е сред значимите съвременни български поети. Ерудицията му проличава и в литературните портрети, които създава, есетата, книги с фрагменти и т.н., намерили място в „За поезията“.

Изумителна е и преводаческата дейност на Кирил Кадийски – Вийон, Молиер, Юго, Бодлер, Маларме, Лермонтов, Бунин, Манделщам, Пастернак…

Кирил Кадийски е роден през 1947 г. в с. Ябълково, Кюстендилско. Автор е на редица книги с поезия и есеистика, преиздавани многократно. Творчеството му е превеждано във Франция, Испания, Италия, Гърция, Сърбия, Румъния, Македония…

Кирил Кадийски е участник в много авторитетни международни литературни форуми, удостояван е многократно с престижни награди. Кавалер е на френския „Орден за изкуство и литература“, член-кореспондент е на френската Академия за поезия „Маларме“, член на Академията „Монмартър в Европа“.

В периода 2004 – 2009 г. е на дипломатическа работа като съветник на българското посолство и директор на Българския културен институт в Париж.

Подобни статии

Top