Кирил Милов с пояса на „Никола Петров“

Евелина Николова с купата при жените

Кирил Милов стана носител на златния пояс “Никола Петров“ за най-добре представил се български борец в класическия стил на турнира във Велико Търново. Световният и европейски вицешампион ликува безапелационно в категория до 97 килограма, като по пътя записа четири успеха и не даде нито една точка на съперниците си.

„Турнирът беше много силен, с много медалисти от големи първенства“, каза Милов. „Радвам се, че се представихме добре целият отбор, макар че можехме и по-добре в някои категории. Но видяхме, че подготовката за европейското върви в правилна посока. Специално за моите срещи, мога да кажа, че съм щастлив, че успях да взема реванш от киргизстанеца Джурджурбеков и грузинеца Мелия, от които загубих на последните две състезания. Разбира се, за мен е огромна чест, че станах носител на пояса „Никола Петров“ и благодаря за гласуваното доверие“, допълни той.

Евелина Николова, бронзова олимпийска медалистка, заслужи купата при жените. Тя триумфира в категория до 57 кг, като в днешния финал също бе категорична – туш срещу индийката Срищи. „Не очаквах подобно признание, тъй като и други момичета станаха шампионки на турнира“, сподели Николова. „Иначе си имаше притеснение на турнира. Все пак е пред българска публика, много бивши борци, бяха дошли в залата, за да наблюдават схватките на живо. И имаше определен интерес какво ще им предложим ние. Доволна съм от представянето си, макар че все още не сме във върхова форма. Предстои ни още едно състезание преди европейското“, каза още тя.

Двамата получиха трофеите от президента на Федерацията Христо Маринов и бяха поздравени от кмета на Велико Търново Даниел Панов. При мъжете поясът „Дан Колов“ в свободния стил не бе връчен. Нито един от нашите състезатели не успя да стигне до титлата, затова Управителният съвет на Федерацията реши да не присъжда трофея.

В последния ден на надпреварата националите ни спечелиха още три титли. Миглена Селишка ликува при 50-килограмовите след туш над индийката Неелам. В класическия стил Айк Мнацаканян (77) също постигна победа с туш за 1:05 минути индиеца Сайджан, а младият ни талант Иво Илиев преодоля сърбина Себастиан Нед с 6:6, за да стъпи на най-високото стъпало в категория до 67 кг на класическия стил. 19-годишният Едмонд Назарян пък остана пети в категория до 60 кг при класиците, след като в малкия финал загуби с туш от двукратния световен вицешампион Золаман Шаршенбеков (Киргизстан).

Купата на най-добра чуждестранна състезателка бе връчена на шампионката в категория до 53 кг Мария Преворалаки (Гърция). При мъжете в класическия стил за №1 бе обявен иранецът Есмайли Сайет, станал първи в категория до 60 кг, а в свободния стил бе отличен азерът Абубакар Абакаров, триумфирал при 86-килограмовите. В турнира участие взеха над 450 състезатели от 35 държави. За мъжете ни това е последното състезание преди Европейското първенство в Унгария през март, а жените ще участват следващата седмица на рейтинговия турнир „Яшар Догу“ в Турция.

Подобни статии

Top