Кирил Петков: Българското правителство показа, че се справя с кризите - DC news

Кирил Петков: Българското правителство показа, че се справя с кризите

Във връзка с договора за американски газ министър-председателят обяви, че двата танкера ще дойдат на 8 и 23 юни.

Българското правителство показа, че се справя с кризите. Справихме се с кризата с Украйна, с газовата криза, влизаме в диалог с всички – с работодателите, с транспортните и строителните фирми“, заяви премиерът Кирил Петков, който коментира актуални теми.

Във връзка с договора за американски газ министър-председателят обяви, че двата танкера ще дойдат на 8 и 23 юни.

„Цената ще бъде под тази на „Газпром“. Танкерите са продадени директно на „Булгаргаз“, без никакви посредници и са директно от американска компания, която произвежда и търгува с газ. Единствената причина поради която не обявяваме коя е компанията е, че цената, която ни беше дадена е много под пазарната за Европейския съюз и не искаме да гим вкарваме в обяснителен режим, ако те продават на по-високи цени на други партньори в Европа“, поясни Кирил Петков и подчерта, че няма посредници.

Той отбеляза, че очаква от 6 до 8 месеца някои от делата на Европейската прокуратура да влязат в сила.

„Много от тях са свързани с предишните управляващи. Те имат 6 до 8 месежа да се опитат да свалят правителството, иначе имат ужасно голям личен проблем. Ще използват всякакви методи“, заяви Кирил Петков.

Според него световната криза вдига много цените на храните и на горивата.

„Мислим безпрецедентно увеличение на пенсиите. Хората с ниски доходи трябва да имат облекчение, хората с деца да имат детски добавки. Още в утрешния ден ще се срещна с всички работодатели, имаме с тях дългосрочно решение във връзка с цените на тока, ще видим дали ще го приемат. Ако цената на тока е до 225 лева, няма помощи, но за всеки лев над 225 лева 85 процента от това повишение се покрива от държавата“, добави премиерът.

С Република Северна Македония разговорите продължават, каза още Кирил Петков.

 

 

 

Подобни статии

Top