Кирил Петков е новият премиер на България, депутатите гласуваха и правителството

Министрите положиха клетва и подписаха клетвените листове

Със 134 гласа „за“ и 104 „против“ депутатите избраха Кирил Петков за министър-председател на Република България. Със същите гласове народните представители гласуваха и новото правителство, както и структурата му.

В началото на заседанието председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова прочете декларация от парламентарната трибуна:

Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров представи биографична справка на кандидата на министър-председател Кирил Петков. Заяви, че в Харвардския университет той е класиран между най-добрите 10% в своя випуск. Като предприемач развива проекти в областта на проекти с висока добавена стойност.

„Кирил Петков е номиниран за министър-председател от най-голямата ПГ и е призван да състави правителство на Р България“, каза Гюров.

Убеден съм, че това е достойна кандидатура на човек, който ясно съзнава своята отговорност да поеме управлението на страната в този особено труден момент на икономическа, енергийна и здравна криза. Сигурен съм, че Кирил Петков има волята да поведе борбата с корупцията и да изпълни основния ангажимент, залегнал в коалиционното споразумение, а именно – нулева толерантност към корупцията“, посочи Гюров.

Той заяви, че Петков заедно с екипа на МС ще продължи промяната, водена от служебния кабинет, следвайки принципите на прозрачност и почтеност.

Кирил Петков представи състава на кабинета и основните приоритети пред коалиционните патньори за селедващите 4 години. Заяви, че първата му заповед като премиер ще е да въведе задължителен зелен сертификат за влизане в Министерския съвет.

1 2 3

Подобни статии

Top