Кирил Петков: Идеята, че наведена глава сабя не сече, не е националният интерес (ВИДЕО) - DC news

Кирил Петков: Идеята, че наведена глава сабя не сече, не е националният интерес (ВИДЕО)

Ето какво отговори премиерът на въпрос какви са личните му възгледи за националния интерес на България

„Зеленият коридор успя да се осъществи. Извън кварталите на Киев вече са 190 българи и се надяваме да успеят да стигнат до границата здрави и живи“, заяви премиерът Кирил Петков на брифинга след извънредното заседание на Министерски съвет, по отношение на евакуацията на нашите сънародници от украинската столица.

Той бе попитан и какви са личните му възгледи за националния интерес на България.

„Националният интерес е един и това е, когато виждаме несправедливост, когато виждаме неправда – в случая виждаме два славянски народа – единият атакува другия без причина. Ние не можем просто да наведем  глава. Идеята, че България трябва да е по-ниска от тревата и наведена глава сабя не сече, не е националният интерес. Националният интерес е България да има ясна позиция, когато сме сигурни, че някоя велика сила прави нещо неправилно, страната ни трябва да може да отговори с ясен глас. Безпрецедентно е и нашето общо решение на ниво ЕС, че само заедно, в един глас, може да имаме чуваемост от Руската федерация. Ето защо аз съм щастлив, че българското правителство не утихна не се снижи, не беше мълчаливият партньор, а заявихме ясно, с ясна позиция това, което е абсолютна неправда. Аз заявих неведнъж, че от двете страни това, което виждам, това са войници на по 18 години в момента са в студа, стрелят се един друг и не знаят защо. Защото един диктатор в Москва е взел едни грешни решения. Тук не става дума въобще за Русия като руски народ. Тук става въпрос за един диктатор, който взе ужасяващи решения. Вече има няколко хиляди загинали, много хора се крият по мазетата, българското малцинство в Украйна в момента е застрашено. С гордост мога да кажа, че тези 190 българи, които снощи прекараха в мазето на посолството, част от тях в момента са в по-голяма безопасност, въпреки че няма да са в пълна безопасност, докато не ги изкараме от границите на Украйна“, посочи премиерът.

„Никой оттук нататък не може да казва какво трябва да се прави във връзка с България. Никой не може да ни чертае на някаква салфетка, никой не може да говори за сфера на влияние. Ние сме независима страна и можем да решим какво и как да определяме съдбата на България“, подчерта още Петков.

Министър-председателят бе категоричен, че за никакви български самолети страната ни не е поемала ангажимент.

„За никакви български самолети не сме поели ангажимент. В момента имаме малък брой самолети. На нас в момента ни липсват самолети и не може да даваме. Абсолютни глупости са, че сме щели да пращаме войски в Украйна“, категоричен бе Петков.

„До този момент оръжия в Украйна не сме изпращали“, каза още той. По думите му в момента няколко камиона, пълни с дрехи, обувки и палатки, са натоварени за изпращане в Украйна. На ниво военна подкрепа, ще бъде изпратено от НАТО и ЕС, а не директно от България, поясни премиерът.

Подобни статии

Top