Кирил Петков: Младежката организация на ГЕРБ организира паниката около горивата

Премиерът го определи като хибридна атака

Паниката около цените на горивата в сряда е резултат на политическа и хибридна атака в социалните мрежи, организирана от младежката организация на ГЕРБ. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. Днес премиерът и министри се срещнаха с членовете на Българската петролна и газова асоциация.

Както знаехме още в сряда, има големи количества гориво в цялата верига. Единствената причина, поради която се е получила паниката в сряда, е, че са се използвали снимки от няколко малки бензиностанции, които са се използвали в социалните медии навсякъде под политическа или хибридна атака. До този момент хората, които виждаме, че са го организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ.

Снимките, които се завъртяха из социалните медии – с цени над 3 лв. на горивата, са платени постове, каза още Петков. На базата на този факт се създаде паника, която увеличи търсенето. Паниката обаче беше овладяна, на следващия ден цените се върнаха към по-нормални нива.

Всички тези обяснения на г-н Борисов за не знам коя зима… Жалко е да се използва страхът на народа за политически цели, обърна се Петков към Бойко Борисов.

Вие достатъчно добре работите в социални мрежи и сте наясно колко струва една спонсорирана публикация, обърна се енергийният министър Александър Николов.

Относно горивата, ако търсенето се увеличава с 10 – 20% е една ситуация. Ако в рамките на един ден търсенето е 3 – 4 пъти по-високо, ако виждаме цистерни, които би трябвало да превозват мляко, да се пълнят с дизелово гориво, е меко казано странно. Добрата новина тук е, че стрес тестът беше преодолян, заяви Николов.

В разговорите между премиера и членовете на Българската петролна и газова асоциация участваха също заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник министър-председателят по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Източник: БНТ

Подобни статии

Top