Киселото мляко удължава живота на гласовите протези при пациенти с рак на ларинкса

Това сочат наблюдения на началника на УНГ отделение в УМБАЛ-Пловдив д-р Асен Асенов, който първи въведе у нас метода за гласова рехабилитация

Един от основните проблеми за пациентите с карцином на ларинкса след ларингектомия е невъзможността да говорят, което от своя страна води до загубата на социални контакти и до появата на депресия, като с времето те започват да се чувстват аутсайдери в обществото.

Единственото спасения за тези хора е разработено преди повече от 40 години от двама американски лекари Блом и Зингер, а изобретените от тях гласови протези успешно се поставят и в УНГ отделението към УМБАЛ-Пловдив, съобщи началникът д-р Асен Асенов.

Методът е златен  стандарт  в гласовата рехабилитация  на  ларингектомирани болни.

Завеждащият първи го въведе в България след специализация в Сан Франциско, САЩ преди 12 години при проф. Хърбърт Дидо и Кшищоф Иждебски.

Протезата е под формата на еднопосочна клапа, която поставена на задната стена на трахеостомата успява да пренасочи въздуха от белия дроб към гърлото и по този начин предизвиква вибрация на меките тъкани с последваща възможност за ясен и продължителен говор.

По този начин се дава възможност на тези пациенти да се социализират.

До неотдавна болница „Пловдив“ беше единственото лечебно заведение у нас, където се прави рехабилитация на пациенти с карцином на ларинкса. Американските гласови протези са внасят у нас с помощта на при проф. Хърбърт Дидо и Кшищоф Иждебски.

Благодарение на ръководството на УМБАЛ-Пловдив успяхме да ги внедрим като рутинен метод за гласова рехабилитация на болните, посочи д-р Асенов.

1 2

Top