Киста като волейболна топка премахнаха в болница „Св. Мина“ (СНИМКИ)

Лекарите се натъкнали на 6-килограмовото образувание при операция на 65-годишна жена

Киста по-голяма от волейболна топка отстраниха лекарите от акушер-гинекологичното отделение в общинската болница „Св. Мина“.

Кина Дюлгерова, която е на 65 г. и е от Мадан, постъпила в отделението  с оплаквания за бързо напълняване. В рамките на месец и половина жената качила 6 килограма, главно в областта на корема. Пациентката изпитвала още затруднено дишане и дискомфорт при хранене.

При прегледа гинекологът д-р Христо Кунчев установил огромна формация в корема и малкия таз с ограничена подвижност и гладка повърхност.

„Надявахме се, че в най-добрия случай това е киста. По-лошият сценарий беше да е злокачествено заболяване“, коментира д-р Кунчев. Той е трето поколение акушер-гинеколог и споделя, че дядо му и баща му, както и той самият, много рядко са срещали в практика си подобни случай.

При направената операция лекарският екип установява, че кистата тежи около 6 кг и е с диаметър 30 см. За радост образованието се оказва доброкачествено и е отстранено. Пациентката е добре, но остава под лекарско наблюдение.

Кина Дюлгерова горещо благодари на екипа на АГ-отделението към МБАЛ „Св. Мина“ в лицето на  д-р Христо Кунчев, д-р Жаклин Апиосян, д-р Динко Господинов и операционна акушерка Мари Дедеян.

Д-р Кунчев отправи призив към жените да посещават редовно АГ-специалисти и да не отлагат прегледи, защото всяко заболяване установено навреме се лекува много по-бързо.

„Още по-бдителни трябва да бъдат жените в менопауза или след менопауза, за които е препоръчително да посещават гинеколог два пъти годишни, дори и да нямат симптоматика“, допълва още той.

Д-р Христо Кунчев е началник на АГ-отделението на МБАЛ „Св. Мина“ – гр. Пловдив и има 27-годишен стаж. Завършва медицина през 1997 г. в Медицинския университет в Пловдив. Придобива специалност „Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина“ в София през 2005 г.

Подобни статии

Top