Китайски календар: Какво да очакваме в Годината на Тигъра - DC news

Китайски календар: Какво да очакваме в Годината на Тигъра

Китайската Нова година настъпва във вторник на 1 февруари.

Известна още като Лунна Нова година или Пролетен празник, тя се празнува от почти 2 милиарда души, предимно в Азия, по време на второто новолуние след зимното слънцестоене.

Този ден бележи края на зимата и началото на дългоочакваната пролет. Според китайския зодиак 2022 е Годината на Тигъра и по-специално тази на Водния тигър. Дали ще бъде по-добра от 2021 (Годината на Вола) и за кого не е ясно, но за сега нека разберем малко повече за Китайския календар и символиката му.

Кога е Лунната нова година?

Всяка година датата е различна, в зависимост от положението на луната. В християнството Великден се пада в първата неделя след първото пълнолуние или след деня на пролетното равноденствие. В лунния ислямски календар Рамадан започва с първото виждане на млад полумесец през деветия месец. Китайската нова година също се съобразява със спътника на Земята.

Китайската Нова година започва в деня след първото новолуние, което се пада между 21 януари и 20 февруари всяка година. Както отбелязахме, тази година това новолуние настъпва на 1 февруари.

Празнуването на Лунната нова година завършва две седмици по-късно като фестивал с фенери на датата на следващото пълнолуние. През 2022 г. това е „Снежната луна“, която се пада на 16 февруари.

Какво означава Тигърът?

Тигърът е свързан с Ян (мъжката и активна) енергия. Китайският зодиак датира от династията Цин преди повече от 2000 години и се корени в система на зоолатрията (поклонение на животни).

Легендата гласи, че нефритеният император предизвиква всички животни в кралството на Великата раса – който пристигне пръв в двореца, печели благоволението му.

Тигърът е сигурен, че състезанието му е в кърпа вързано, но в крайна сметка се класира трети, след като хитрият плъх и работливият вол се промъкват пред него.

Най-големите предизвикателства пред зодиите през 2022 година – годината на Черния воден тигър

Волът щял да влезе пръв, ако не бих измамен от плъха.  Плъхът го помолил да го качи на гърба си и да го заведе. а щом пристигнали в двореца, гризачът скочил и пръв се поклонил пред величеството. Волът останал втори.

Смята се, че ,,тигрите“ са изключително конкурентни хора, известни със смелостта си и амбицията си. Също така се приема, че те са изключително щедри  и помагат на другите. Искат да спечелят, но също така винаги търсят справедливост.

1 2

Подобни статии

Top