Класикът Иво Ангелов сложи край на състезателната си кариера - DC news

Класикът Иво Ангелов сложи край на състезателната си кариера

Борците на ЦСКА обраха наградите на шампионата във Велико Търново

Иво Ангелов, световен и европейски шампион от 2013-а, изигра последния си среща на Държавното първенство по класическа борба във Велико Търново.

Бившият капитан на националите завърши с победа с технически туш над Мирослав Емилов с 15:6, с което спечели бронз при 63-килограмовите. А след битката свали борцовките и обяви край на състезателната си кариера.

„Това беше последното ми състезани“, призна Иво Ангелов. От една страна исках да приключа с успех кариерата си, а и да помогна на моя клуб Миньор Перник. Няма тъга. Има други предизвикателства, които са пред мен. Единствено съжалявам, че не успях да спечеля медал от Олимпиада…“

В дългата си кариера Ангелов има спечелени 8 отличия за България от големи първенства. През 2013 той става №1 в света и Европа. Същата година е избран и за Спортист №1 на България. В момента 37-годишният шампион оглавява клуб Миньор Перник и е амбициран да развива борбата в родния си град.

Борците на ЦСКА обраха наградите на Държавния личен-отборен шампионат в класическия стил, завършил във Велико Търново. „Червените“ приключиха с 6 титли и спечелиха безапелационно отборния приз с 210 точки. След тях завърши тимът на Ботев-93 Враца със 169 т., а трети е НСА-Васил Левски със 131 т.

Специалните награди също бяха спечелени от състезателите на ЦСКА. Едмонд Назарян триумфира при 60-килограмовите. На финала европейският шампион от 2020 и втори на Евро 2022 бе категоричен срещу Недялко Петров – 9:0. Така талантът приключи първенството без да даде точка на противниците си и взе приза за Най-резултатен борец.

Отличен дебют пред българска публика направи Абу-Муслим Амаев, който стъпи на върха в категория до 63 кг. На финала чеченецът с наш паспорт се наложи също с технически туш над Николай Вичев с 12:2. 22-годишният Амаев, който е №1 в света за юноши от 2019, получи наградата за Най-техничен състезател.

Другият „ветеран“ на първенството Александър Костадинов, двукратен световен шампион за юноши, пък взе бронза в категория до 72 кг.

След финалите президентът на федерацията Христо Маринов награди европейския вицешампион Нено Ненчев и Методи Пенев, член на УС на федерацията, по повод навършени кръгли годишнини.

Резултати от финалите:

55 кг Денис Демиров – Георги Захариев 9:0

60 кг Едмонд Назарян – Недялко Петров 9:0

63 кг Абу-Муслим Амаев – Николай Вичев 12:2

67 кг Иво Илиев – Никълъс Сулев 3:1

72 кг Дейвид Димитров – Наско Георгиев 9:0

77 кг Айк Мнацаканян – Стоян Кубатов (лекарска забрана)

82 кг Росиан Дермански – Стилиян Найденов 5:0

87 кг Йоан Димитров Светослав Николов 4:3

97 кг Кирил Милов – Ради Недков (отказ)

130 кг Симеон Станкович -Асен Петров 9:0.

Снимка: БФ Борба, Start-Photo.bg

Подобни статии

Top