Климатологът Георги Рачев: Прогнозите са за топла зима в Европа

Ще има сняг, но за по-кратко време

Прогнозите на всички големи метеорологични центрове са за топла зима в Европа. Това каза пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му затоплянето започва от днес след 12.00 ч., макар че сутринта е доста хладна. В неделя затоплянето ще продължи и се очаква да дойде истинското циганско лято, което ще продължи до средата на ноември.

„Това е истинското циганско лято – топлите дни след Димитровден“, коментира климоталогът.

„Ще има и сняг, но за по-кратко време“, уточни проф. Рачев. И допълни, че в планините ще има снежна покривка, но валежите ще са малко под нормата.

В следващите дни до средата на месеца обаче времето ще е по-динамично и това ще осигури много по-чист въздух, каза още професорът

Температурите ще достигат до 20 градуса

Средната месечна температура в повечето райони през ноември ще бъде около нормата (от 10 до 15 градуса), а в източните райони, където се очакват повече мъгли и облаци, и котловините, да бъде малко под нея, каза пък Петър Янков, дежурен синоптик на TВ-MET пред „Труд“. Във валежно отношение също очакванията са за близки до нормалните месечни количества валеж, като в източната половина от страната да бъдат по-малко от обичайното, а в западните части с 10% повече и количества от 60 до 70 л/кв. м.

След застудяването в края на октомври, ноември започва с предимно слънчево време, с условия за краткотрайни сутрешни мъгли. Средно дневните температури ще достигат от 12 до 20 градуса.

Валежи и чувствително захлаждане се очакват от 19 до 21 ноември, когато дневните температури в населените места ще достигат 4-9 градуса, а по високите полета в западните райони ще превали и сняг.

В периода 22 до 25 ноември в западните райони ще бъде слънчево с временни заоблачавания, а на изток ще има повече облаци и условия за слаби валежи. Утрините ще бъдат хладни, а в котловините и с намалена видимост.

Подобни статии

Top