Клубовете в Първа лига остават 14, Конгресът на БФС на 11 декември

Новият сезон в елита започва на 24 юли, ето регламента

Извънредният конгрес на Българския футболен съюз ще се състои на 11 декември (петък). Това реши Изпълкомът на БФС на своето заседание днес. На конгреса ще бъде избран нов президент, който ще замени оттеглилия се през октомври миналата година Борислав Михайлов.

Изпълкомът също така прие проекта на Професионалната футболна лига за формата на шампионата през сезон 2020/2021.

Клубовете в елита остават 14, като те ще играят 26 кръга през редовния сезон на разменено гостуване по системата всеки срещи всеки. След това отборите ще бъдат разделени на първа шестица и втора осмица.

В първата шестица съставите ще играят по веднъж, след което ще бъде определено крайното класиране.

Втората осмица ще бъде разделена на две групи, според подреждането от редовния сезон, като в тях ще се играе на разменено гостуване.

Първата група ще разпредели местата от седмо до десето, като класиралият се на седмо място ще играе бараж за участие в Лига Европа. Втората пък ще определи позициите от 11-о до 14-о, като последните два отбора изпадат директно, а 12-ият ще играе бараж срещу третия от Втора лига за място в елита.

Заради отказването на отбори от втория ешалон Септември (Симитли) и Спортист (Своге) печелят директна промоция от трета дивизия и ще играят във Втора лига през новия сезон.

Изпълкомът отмени и решението, което даваше право на клубовете да картотекират вратари единствено от Европейския съюз.

„Нова Броудкастинг Груп“ пък ще продължи да излъчва срещите от футболното първенство на България. Новият договор е за 5 сезона на обща стойност 32,5 милиона лева без ДДС.

Първа професионална лига ще започне на 24 юли, а Втора професионална лига – на 1 август.

След края на днешното заседание на Изпълкома пред журналистите застанаха двамата вицепрезиденти Атанас Фурнаджиев и Емил Костадинов. Първият е категоричен, че няма да се кандидатира, докато Емил Костадинов все още изчаква.

„Има време, не съм решил все още, ще видим, каза Костадинов, който уточни, че процедурата е същата, каквато е била – месец преди датата на Конгреса спира приемането на кандидатурите за поста президент на БФС.

Вчера четири клуба поискаха Първа лига да бъде увеличена на 16 отбора, което също е било коментирано.

„Имаше дискусии, имаше и анкета, представена ни от Професионалната лига. Обединихме се окоро мнението, че промени във формата на Първа лига не се налагат. Нова, по-задълбочена дискусия, може да се направи за сезон 2022/2023“, обясни Емил Костадинов.

Подобни статии

Top