Кметът към пловдивчани: Справихме се достойно, благодаря на всички!

Здрвко Димитров и екипът му направиха своеобразна равносметка в последния ден от извънредното положение в страната

„Днес е последният ден от извънредното положение, което ние като българи и пловдивчани изживяхме за първи път. Нека си пожелаем този проблем, тази пандемия да ни направи по-добри и по-мъдри.“ Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров на последната си пресконференция – равносметка за финала на извънредното положение.

Димитров благодари на всички пловдивчани за отговорността и дисциплината, дали изражение в ниския брой на заболелите – само 39 за града под тепетата. „Няма да спра да благодаря на пловдивчани, а ако сме допуснали слабости – моля да бъда извинен от името на всички ни. Важното е, че се справихме, преминахме през това препятствие и се надявам то да ни остане като урок за бъдещето.

Кметът изказа своите адмирации към служителите на МВР; към социалните работници; към БЧК, към доброволците; към общинските служители от „Чистота“, „Градини и паркове“ и „Дезинфекционна станция“, свършили огромен по размер работа покрай дезинфекцията на града. Димитров благодари още на дарителите; на учителите и учениците за случилото се онлайн обучение; на районните кметове, с които отчете чудесен синхрон и които похвали за 24-часовата им работа сред пловдивчани на терен; благодари и на медиите за връзката с пловдивчани. За финал – не пропусна да изрази благодарност към премиера Бойко Борисов за адекватните мерки.

На общия фон пловдивчани се оказаха дисциплинирани. Имахме сигнали за нарушения на места, но бързо се взеха мерки и в крайна сметка се представихме много добре. Говорих с генерал Мутафчийски, който каза: Вие се доказахте като един образцов град„, обобщи градоначалникът.

Добра координация и добре свършена работа отчетоха и в социалната сфера. Над 2100 души са се възползвали от обществените трапезарии, а програмата е продължена за 250 души в особено тежко положение; създаден е единен регистър и координационен център; реализирана е отлична система за работа с доброволците, като над 600 души са обслужили повече от 4000 заявки на хора в тежко положение за времето на извънредното положение; за напред Пловдив ще изпълнява патронажна грижа за над 1000 души, отчете на свой ред социалният зам.-кмет Анести Тимчев.

Най-голямо предизвикателство пред общинското здравеопазване бе самата епидемия. С подобна епидемия се сблъскваме за първи път, но адекватните мерки дадоха резултати. Ние се подготвихме, заболяването продължава, нашата бдителност няма да отслабне„, обобщи и здравният зам.-кмет д-р Калин Калинов.

Зам.-кметът по общинска икономика Илия Кирчев пък припомни, че на общинска сесия в четвъртък ще бъдат гласувани редица облекчения за малки и средния бизнес в Пловдив, пострадал от създалото се положение.

Справихме се достойно, благодаря на всички„, обърна се към пловдивчани кметът Здравко Димитров за финал.

Подобни статии

Top