Кметът на Асеновград награди доброволците от ДФ „Асеневци“

Д-р Христо Грудев им благодари за участието в потушаването на горския пожар над Нареченски бани и Югово

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев изненада членовете на Доброволно формирование „Асеневци“, със специални почетни грамоти. Повод за инициативата бе активното участие на асеновградските доброволци в потушаването на горския пожар край Нареченски бани и Югово.

Почетните грамоти бяха връчени „за доброволческия труд, за безрезервната всеотдайност при оказване на активно съдействие и помощ“ за овладяването на огъня. „За безкористната и професионална отговорност в борбата срещу огнената стихия. За съпричастността и отдадените часове при осъществяването на каузата за спасяване на Родопите. Приемете най-искрените ми благодарности! продължавайте да вършите добрини! Бъдете здрави и благословени!“, казва в грамотите кметът Грудев.

Искам да благодаря на момчетата и момичетата за отзивчивостта и активното участие в мероприятията по гасенето на пожара. Никак не е лесно да участваш в такова нещо. Изискват се доста качества, добра подготовка и специална екипировка и не на последно място – работа в екип. Пожарът беше изключително труден за овладяване. Терена беше доста тежък, понеже там придвижването беше изцяло пеша. Участъкът е стръмен и хлъзгав. Доста изненади се получаваха – пред теб се ограничи, а зад теб започва да гори“, разказа от първо лице ръководителят на Доброволно формирование „Асеневци“ Димитър Желязков.

В заключение той добави, че вода се е осигурявала с водоноска от Нареченски бани, както и от специализираните високопроходими пожарни автомобили, докъдето са успели да достигнат нагоре в планината. Отделно припомни, че два хеликоптера също се включиха в гасенето. Предимно се е използвал ръчен труд – копаели са се просеки за ограничаване на пожара.

Подобни статии

Top