Кметът на Асеновград отличи учители, директори и културни дейци за 24 май (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Кметът на Асеновград отличи учители, директори и културни дейци за 24 май (СНИМКИ/ВИДЕО)

 Тържественото честване на празника бе на пл. „Акад. Николай Хайтов“

С молебен, отслужен от архиерейския наместник сна Асеновград отец Йордан Георгиев и местни свещеници, започна тържеството по случай 24-ти май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност на сцената на пл. „Акад. Николай Хайтов”.

Кметът на общината д-р Христо Грудев поздрави присъстващите със словото си.

„Наричаме този празник най-светлият, най-българският. Празникът, който винаги грее в душите ни и събира сърцата ни, разпилени по всички кътчета на планетата. Делото на солунските братя, техните ученици и поколенията след тях писмовници, оставили следи в история на България и оттам – на целия славянски свят, е непреходно и живее чрез всеки един от нас“, подчерта д-р Грудев. И допълни, че не съществува друг ден в националния календар, в който се събират толкова много хора на едно място, за да празнуват заедно със своите учители и със своите деца.

„Това е денят, в който цяла Европа почита светите братя Кирил и Методий, които преди повече от 11 века се заемат с нелеката задача да съставят чисто нова и различна писменост от съществуващите по това време – гръцка и латинска. Това е безпрецедентен акт с огромно историческо значение, който дава безценната възможност на 1/3 от „Стария свят“ да има своя азбука и език. Делото на светите братя Кирил и Методий е символ на духовния стремеж на българския народ към знание и културен разцвет. То е онази здрава спойка, която ни обединява, като нация, за да устоим на трудностите във времена на изпитание. Създаването на писмеността е едно от най-важните събития в историята на българската държавност“, каза още кметът на Асеновград.

„Искам да заявя, че съм изключително горд с успехите на асеновградските ученици, учители, писатели, художници, артисти, певци, журналисти – всички, които допринасят за това, славата на Асеновград, като културен и креативен град, да не помръква. Вярвам, че колкото и да е трудно, ще успеем да оставим на децата си един по-добър свят, а на света – грамотни, мислещи и вдъхновени българи“, обърна се градоначалникът към съгражданите си.

След това на площада се проведе концерт на деца от детските градини и училищата в града.

 

1 2

Подобни статии

Top