Кметът на Асеновград съветва жителите да се ваксинират

Последна информация за разпространението на коронавируса в Асеновград

„Наблюдавам, че всички ние, асеновградчани, вече свикнахме да се пазим. От своя страна, администрацията се старае да провежда предвидените събития в по-съкратен формат, предимно на открито и с по-кратка продължителност. Нямa как, а и не е редно да пропускаме отбелязването на една или друга важна за историята ни дата, тъй като това е част от културните традиции на града ни. Нашата роля е да не допускаме разпространението на вируса и считам, че към момента се справяме“, каза пред присъстващите кметът на Асеновград и председател на щаба доктор Христо Грудев.

Той допълни, че като медик, съветва жителите на общината да се ваксинират. Доктор Грудев припомни, че по дарителската сметка към община Асеновград все още са запазени около 33 000 лева, който могат да бъдат ползвани при възникнала необходимост, във връзка с коронавируса.

Положителните на COVID-19 проби за последната седмица, регистрирани в община Асеновград, са 11 на брой. Хоспитализирани са четирима души. Контактните на коронавирус асеновградчани са поставени под домашна изолация и са в добро общо състояние.

Продължава извършването на съвместните проверки от служители на РЗИ – Пловдив и РУ – Асеновград за спазване на карантината от карантинираните лица. Няма констатирани нарушения, както и не са постъпвали сигнали за провеждането на частни партита. В общината се отчита спад на заболелите от коронавирус, отчитат медиците.

Общият брой на хоспитализираните в МБАЛ – Асеновград е 15 души. Двама от тях са настанени в интензивния сектор на специализираното COVID отделение. Лечебното заведение има готовност за провеждане на ваксинационна кампания, незабавно след подаване указания от Министерството на здравеопазването. Няма недостиг на медикаменти, насочени към лечението на заболяването.

Оперативната обстановка в РУ – Асеновград, както и в службата по противопожарна безопасност в града е спокойна. Пожарникарите възстановяват дейността си по извършване на проверки по обекти.

Училищата на територията на общината са безопасна среда, посочват директорите от двете учебни заведения и членове на Общинския оперативен щаб.

Осигурени са дезинфектанти, бактерицидни лампи, обособени са посоки на движение на ученическия поток. Резултатите от изследването с антигенни тестове на учители показват, че няма нито един болен от педагогическия персонал към момента. Училищата декларират, че са в готовност за провеждане на ваксинационна кампания.

В ромския квартал „Лозница“ на Асеновград няма констатирани случаи на коронавирус от началото на месец февруари до сега. Жителите се наблюдават от здравния медиатор и им се припомня за спазването на противоепидемичните мерки.

Подобни статии

Top