Кметът на Белозем: Щъркелите в селото няма да загинат!

Завърналата се зима изненада неприятно не само хората, но и дошлите щъркели.

В селото известно като „Европейското село на белия щъркел“ ситуацията с топлолюбивите птици е под контрол.

В това ни увери Иван Тачев – кмет на село Белозем.

„Сутринта разговарях със Спасителния център в Стара Загора и казах, че съм обезпокоен, защото щъркелите сигурно 10 дни не са яли.“, каза за DCNEWS Иван Тачев.

Той обясни, че от Спасителния център за диви животни– Стара Загора и СНЦ „Зелени балкани “ веднага са изпратили храна за щъркелите.

Най-голямата колония в Белозем се намира на покрива на ОУ „Гео Милев“, където има 23 гнезда, а други три има върху православния храм „Свети Георги“. Останалите 45 щъркелови гнезда са по стълбове и на едно дърво в селото, уточни кметът.

„Ние ще се постараем да нахраним тези големите колонии, които са върху покривите, защото няма как да ги търсим по стълбовете. Дори в момента работници от кметството са на капандурата, те няма как да се качат върху покрива, защото има сняг, но от капандурата им хвърлят храна и дано се нахранят птиците.“, каза още Тачев.

Той подчерта, че най-важното е щъркелите да са нахранени, а студът към момента не ги мори.

„Студът не е толкова страшен и да падне до -3 / -4 градуса не е страшно.“

Кметът направи сравнение с положението с щъркелите в Добруджа, където ситуацията е много по-сериозна.

„Там е поледица, а това е много страшно, защото по-добре да е сняг – снегът задържа и се отръскват, а в поледицата веднага замръзват, охлаждат се и са до там. И при нас някои хора веднага започнаха – оле, измряха щъркелите. Не, няма да умрат, убеден съм!“, заяви кметът на Белозем.

„От Спасителния център в Стара Загора в момента са в Добруджа и от няколко дни доброволци хващат щъркели и ги настаняват по домовете на хората. В Белозем няма щъркели, които да са приютени от хората, защото ситуацията не е толкова зле. Имаме готовност да прибираме щъркелите, но то това се случва без да го говорим, просто нагласата е такава, че няма начин да не се случи.„, допълни още Иван Тачев.

Кметът каза, че не си спомня в годините назад да е имало такава ситуация. „Преди 7 / 8 години пак имаше сняг по това време, но не е било чак така.“

Въпреки притеснителната ситуация щъркелите в Белозем са нахранени и както кметът не веднъж подчерта ако се наложи ще бъдат и подслонени.

Снимката е илюстративна

Подобни статии

Top