Кметът на Калофер: Мъжко хоро ще има! - DC news

Кметът на Калофер: Мъжко хоро ще има!

Няма кой да спре гражданите да изпълнят ритуала, коментира кметът на Калофер Румен Стоянов

Традиционното хоро в Калофер ще се състои и няма кой да спре гражданите да изпълнят ритуала. Това заяви кметът на града Румен Стоянов в ефира на телевизия  Bulgaria ON AIR.

„Едва ли някой е в състояние да спре тази хубава традиция. Хоро ще има, то ще бъде в съвсем друг вид. Ще се извърши ритуалът. Ние трябва да го спазим“, категоричен бе той.

Градоначалникът призова хората, които идват от други места, да бъдат по-смирени и да спазват противоепидемичните мерки. И увери, че калоферци ще направят каквото трябва.

„Никога не бих си позволил хората, когато са се хванали на хорото, някой да отиде да им се меси. Все пак това се прави за здраве. Особено в реката едва ли ще може този вирус да се разпространява“, коментира Стоянов.

Той допълни, че калоферци обичат традициите, но все пак спазват и законите. Гражданите са били призовани да се разделят на 2 места, така че да няма струпване на хора.

„Ние сме длъжни да го съхраним при каквито и да е условия. Този празник е изживял тежки проблеми и моменти. Сега пак е един такъв, но смятам, че ще се справим съвместно с църквата и органите на реда“, обясни кметът.

Стоянов уточни, че ще има полицейско присъствие, но то няма да бъде по-засилено от обикновено. Според него дори да има издадена забрана за провеждането на мероприятието, калоферци няма да я спазят.

Много резервации в хотелите в града вече са отменени, така че в Калофер не очакват много гости празника, отбеляза той.

„Готов съм дори да ме глобят. Аз не съм човекът, който може да ги спре, но съм човекът, който да им помага. Този празник е обществено значим за цяла България“, изтъкна градоначалникът.

Целият разговор вижте ТУК!

Подобни статии

Top