Кметът на община „Марица“ се срещна с американския посланик Херо Мустафа

Срещата бе в Центъра за професионално обучение „Тракия“

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов се срещна с посланика на САЩ в България Херо Мустафа. Това стана в рамките на посещението й в Центъра за професионално обучение „Тракия“ в Индустриална зона Раковски, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/.

На събитието присъстваха търговският аташе Мигел Ернандес и Лиам Съливан – първи секретар на дипломатическата мисия, изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова, Надя Захариева – програмен директор, „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондацията,  основателят и изпълнителен директор на ТИЗ инж. Пламен Панчев, кметът на Община Раковски Павел Гуджеров, директорът на „Клъстер Тракия икономическа зона“ Катя Стайкова, Петър Иванов и Даниел Киряков от Американската търговска камара (AmCham), преподавателите в центъра доц. Таня Титова и д-р Ангел Личев от Университета по хранителни технологии, директорът на Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив инж. Кирил Саксанов и ученици от гимназията.

Н. Пр. Херо Мустафа коментира, че целта е да се помогне по всякакъв възможен начин на бизнеса в България.

„Тук съм заедно с търговския аташе, с когото през последните месеци провеждаме редица срещи,  за да чуем нуждите на бизнеса и да разберем какво можем още да направим, така че той да се разрасне и да процъфтява в България. Повечето представители на фирми казват, че най-голямата нужда, пред която са изправени, е да се подобрят възможностите откъм оборудване и технически съоръжения, които да подпомагат обучението на нови кадри“, посочи посланикът на САЩ за България.

Изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова подчерта, че основната задача на организацията е да се повиши конкурентоспособността на младите хора в България. Фондацията финансира проект в обучителния център на ТИЗ, чрез който 60 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии в зоната – ОУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство – с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене – гр. Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив, придобиват практически умения в съвременна материално-техническа база.

„Не ни отне много време и усилия да вземем решение да подкрепим ТИЗ. Нашата основна цел е да гарантираме развитието на младите хора в България като конкурентни на местните и международните пазари. Важно е, че в резултат на упорита работа имаме световни и български бизнеси, които подадоха ръка на образованието и на училището не само в големия град, но и в малките населени места. Дългосрочната цел е това да се случи на повече места в България“, каза изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ и благодари на кметовете на общините – домакини на срещата.

1 2

Подобни статии

Top