Кметът на Пловдив е избран за член към конгрес на Съвета на Европа

В Конгреса на местните и регионалните власти влизат кметовете на 12 български общини

Пловдивският кмет Здравко Димитров е избран за член на Конгреса на местните и регионалните власти в Съвета на Европа, съобщиха от Общината. Днес той е участвал в първото заседание на националната делегация, която представлява България в конгреса в мандат 2021 – 2026 година. В нея влизат кметовете на 12 български общини – шестима членове и шестима техни заместници. Срещата се е състояла онлайн. На нея единодушно за ръководител  е избран кметът на Елена Дилян Млъзев заради опита си от предишния мандат в конгреса.

Димитров ще участва в Комисия по управлението, която е отговорна за доброто управление и демокрацията, публичните финанси, трансграничното и междурегионално сътрудничество и е-демокрация, както и със сътрудничество с други организации на СЕ и ЕС.

Конгресът се състои от две камари – Камара на местните власти и Камара на регионите, включва 324 изборни представители на местни и регионални власти и същия брой техни заместници. Те заедно представляват над 200 000 местни и регионални власти.  В конгреса  са представени  четири групи: на Европейската народна партия, на Европейските консерватори и реформисти, на Независимите либерал демократи и на Социалистите, зелените и прогресивните демократи. Председател на Конгреса е Андерс Кнапе от Швеция/ЕНП.

Подобни статии

Top