Кметът с първи онлайн брифинг по въпроси около извънредното положение в града под тепетата

Пловдивчани, запознайте се с темите, които Здравко Димитров засегна

Нека спазваме хигиената, нека да носим предпазни маски, нека да не излизаме без нужда, нека да бъдем спокойни и отговорни. Няма нищо неотложно, защото животът е най-важен.“ Това призова кметът на Пловдив Здравко Димитров по време на първия си онлайн брифинг в условията на опасност от разпространение на коронавирус в града под тепетата, предава DCnews.bg.

От думите му стана ясно следното:

Първо: Обмисля се възможността за възстановяване на Белодробна болница. Лечебното заведение не работи отдавна, но с пари от бюджета може да му бъде направен ремонт и то отново да приема пациенти, ако епидемията се разрастне.

Второ: Водят се разговори за създаване на лаборатория, в която да бъдат изследвани проби за коронавирус. Към момента такава в Пловдив не работи, пробите се изпращат в София, Стара Загова и Варна.

Трето: Разглеждат се оферти за закупуване на дихателни апарати – около 30 на брой. За целта се планира извънредна Общинска сесия за пренасочване на средства към нужните пера. Очакват се и така необходимите защитни маски.

Що се отнася до малко по-битовите въпроси, то кметът Здравко Димитров призова някои от големите хранителни вериги да организират смените си за 24-часово работно време, за да могат да поемат целия поток от желаещи да се снабдят със стоки. За останалите магазини, обаче, той подчерта, че те нямат право да работят, Димитров оспори и правото да работят по-рано изключените от списъка със забране – четете ТУК, фризьорски салони. „Контрол върху мерките извършват РЗИ и МВР, той не се различава по нищо от този в другите части на страната„, подчерта Димитров.

На въпрос на пловдивчани за това – има ли данни хора от малцинствените групи в града под тепетата да не спазват наложените ограничения и да са масово по улиците, то кметът отвърна, че (цитирам): „Ние не делим хората на малцинства, защото и коронавирусът не избира по пол и раса“. И макар че така и не отговори конкретно за налична информация относно завърнали се от високорисковите части на Европа хора от малцинствата, които да са поставени под карантина, Димитров увери, че това обстоятелство се има предвид.

В Пловдив обстановката е нормална и задоволителна, здравните заведения са в готовност, всички добросъвестно изпълняват задълженията си. Призовавам гражданите да бъдат спокойни„, успокои Здравко Димитров.

 

Подобни статии

Top