Кметът на Раковски: Сметките за ток в общината са скочили над два пъти (ВИДЕО)

„Ако продължава така, ще има съкращения на общински служители и в Раковски“, коментира кметът Павел Гуджеров

Кметове от пловдивско настояват общините спешно да бъда извадени от свободния пазар  на електроенергия и да бъдат таксувани като битовите потребители. Това стана ясно на пресконференция на ГЕРБ – Пловдив област, в която участваха кметът на Раковски Павел Гуджеров и зам.-кметът на Брезово Иван Тачев.

„Ние сме първите юридически лица, заедно с болниците, които сме потърпевши в тази ситуация.  90 общини в страната вече са минали на режим на уличното осветление, а някои общински болници вече са пред фалит“, категоричен беше кметът на Раковски. По думите му за българите не е чак толкова важно какво става в Македония и дали ще се реформира съдебната система, а фактът, че навсякъде в магазините килограм от най-евтиния кашкавал се продава за минимум 20 лева.

„Засега общините и болниците усещаме това поскъпване, но когато мораториумът падне, ще го усетят всички“, подчерта Гуджеров. Той припомни основният принцип на маркетинга, че търсенето и предлагането определят цената на една стока и запита риторично: „Да сте усетили, че имаме недостиг на електроенергия?“

Според него правителството трябва да урегулира цената, в противен случай всичко друго ще бъде геноцид спрямо хората.

„Или трябва да бъде изведени от свободния пазар на електроенергия или да ни компенсират“, посочи още кметът на Раковски. Той припомни, че в Стамболийски вече има съкратени служители от общинската администрация и призна, че ако продължава така, ще се наложи и в Раковски да има съкращения.

„Първо ще съкратим служителите в общината и общинските предприятия, после ще си отида аз, последна ще бъде болницата“, коментира Гуджеров. Кметът се надява да общината да издържи още няколко месеца, още повече, че в Раковски се харчи разумно, но допълни, че само за два месеца от общинския бюджет са отнети около 100 000 лв. за сметките за ток.

2,24 пъти по-висока сметка за електричество е платила общината за декември миналата година (80 987 лв.), в сравнение със същия месец на 2020 г. (36 122 лв.), съобщи депутатът от ГЕРБ Младен Шишков, който също е от Раковски. По думите му в община Брезово пък увеличението е 3,64 пъти – от 942 лв.  сметка за декември 2020 г., миналия месец фактурата е била за 2 208 лв.

За община Стамболийски през януари 2021 година сметката за ток е била 14432,96 лв., а за този януари е 43 344,37 лв. За газ през декември 2020 г. са платени 5630 лв., а миналия декември – 28249 лв. За цялата община сметката е била за 77 317,48 лв., а за предходната година – 29 768,55 лв. Очакванията за следващия месец са за 150 000 лв. сметки.

В другите общини увеличението също е между 2 и 6 пъти във всички институции.

Решението

Според Шишков депутатите от ГЕРБ – СДС ще предложат държавата напълно да покрие разликата в цената на тока за купуващите от свободния пазар общини, болници, културни институции, детски градини, училища и ясли, обществен транспорт, религиозни храмове и други организации от обществения сектор. Проектът на ГЕРБ за 100% компенсации на разликата между прогнозната цена на тока, определена от КЕВР, вече е внесен в парламента. „Ако управляващите имат желание, ще го направят“, заключи народният представител, по думите на който това е възможно юридически.

Зам.-кметът на община Брезово Иван Тачев съобщи, че вече е въведен режим на осветлението. Той обаче е притеснен от евентуална ескалация на престъпността. Тачев посочи, че дори и при въведен режим, общината едва ли ще удържи повече от два месеца и най-вероятно също ще се стигне до съкращения.

Подобни статии

Top