Кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров: Вършим си работата и печелим приятели!

DCnews.bg гостува на район „Тракия“

Най-младият район на Пловдив затвърждава позициите си на иновативен район, район с визия за бъдещето, отворен към хората. И всичко това до огромна степен благодарение на своя кмет и на амбициозния му екип.

Костадин Димитров е кмет на район „Тракия” – Община Пловдив трети мандат. На местните избори на 27.10.2019 г. бе преизбран за районен кмет на първи тур с над 60 % от вота на избирателите. Преди това е работил като заместник-кмет в район „Централен” и в частния сектор.

Завършил е Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, магистър по математика.

Вицепрезидент е на Българската федерация по таекуон-до ITF. Дългогодишен състезател по таекуон-до ITF – републикански шампион, член на Националния отбор, международен инструктор и международен съдия, майстор по таекуон-до ITF, треньор на много европейски и световни шампиони, организатор на Световното първенство по таекуон-до ITF 2015 г. и на Световното първенство по таекуон-до ITF 2019 г. в Пловдив и др.

Г-н Димитров, на местните избори преди почти една година спечелихте огромен процент доверие. Още в началото на поредния Ви мандат, обаче, се разрази кризата с коронавируса. Пренареди ли това обстоятелство приоритетите Ви? И ако да – как?

Да, имаме малка промяна в програмата, която първоначално си бяхме заложили. Отпадна реновирането на една спортна площадка в междублоково пространство (бел. ред. Облагородяване на междублокови пространства и изграждането на площадки в тях са трайна политика на районния кмет, неотклонно следвана от него). При блок 73 бяхме заложили да направим спортната площадка с модерна настилка, която да издържа по-дълго време. Но не бях съгласен да направим нещо много хубаво, което да го гледаме отстрани и да не можем да го ползваме.

Така че оставихме на заден план детски площадки, спортни площадки. Пейки също няма да раздаваме тази година. Но за сметка на това пренасочихме всичките си усилия към тротоарите, към нови парко места и към преасфалтиране на улиците. От началото на годината до момента, например, сме изградили близо 300 нови места за паркиране.

Като цяло мога да кажа, че програмата се изпълнява в срок и дори сме към края й. По-важното, обаче, е не как върви тя, а как я синхронизираме ние със самите граждани.

Тракийци са се доказали като справедлив коректив?

Много е приятна разликата между първите ни срещи, когато казваме: Започваме работа. Оповестяваме това на гражданите, организираме среща. В началото винаги подхождат с леко недоверие. Винаги преди да започнем имам един диалог с гражданите, който е на ръба на конфронтацията: Защо това не е наред, защо другото, искаме това и това, надали ще стане, по-скоро няма да стане….

Коренна е разликата, когато приключим и си тръгваме. И тя не е само в отношението към администрацията и към кмета, но в отношението между самите граждани.

Например при 109 блок – направихме тротоари, отводнихме няколко места, хората са направиха страхотни градинки, всяка вечер са пред блока на пейките, направиха си собствена беседка и минавайки оттам, виждам, че са много по-задружни отпреди няколко месеца.

Така че инфраструктурното подпомагане е част от приятелското сдружаване на съседите и печеленето на нови приятели. Когато минавам из различни микрорайони в „Тракия“ прави впечатление, че там, където не сме работили, обикновено ни посрещат с какво трябва да се направи и какво не сме свършили, какъв е проблемът. А там, където сме направили всичко, обикновено ни черпят с кафе, със сладки, с баница. Хората са добронамерени към нас.

Съжалявам само, че не успяхме да имаме повече санирани жилищни сгради по програмата за саниране, защото това щеше да доведе до завършен облик на квартала. Когато сме направили улиците, тротоарите, детските и спортните площадки, градинките са чудесни, ако и блоковите бяха санирани, щеше да е прекрасно. Надявам се програмата да продължи следващите години и жителите да се възползват от нея.

1 2 3 4 5 6

Подобни статии

Top