Кметът на "Родопи" даде старт на санирането на училището в Марково (СНИМКИ) - DC news

Кметът на „Родопи“ даде старт на санирането на училището в Марково (СНИМКИ)

Близо 370 хиляди лева ще бъдат вложени за ремонта на Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий”в Марково.

Училището е един от трите образователни центъра в общината, които са последните несанирани на територията на общината.

Модернизацията на училищните сгради започна от село Марково. Старт на ремонтите даде кметът на община „Родопи” Павел  Михайлов, заедно с кмета на селото Десислава Терзиева. На церемонията присъстваха заместник-кметовете Борислав Инчев и Неази Таир, председателят на общинския съвет Георги Цанков, общинските съветници Ангел Рахов, Георги Кръстев, Пламен Кабаков и Йордан Божков и представители на фирмата-изпълнител.

„Санирането е с финансиране по програма на Министерството на образованието”,  каза кметът Павел Михайлов и поясни какви дейности ще се извършват в училището. Предстои основен ремонт на покрива, топлинно изолиране на външните стени, както и топлинно изолиране на подове и вътрешни подобрения в сградата.

„На откриването на учебната година преди няколко месеца поех обещанието, че на следващия 15 септември децата в Марково ще влязат в обновена сграда. Днес началото на ремонта е факт. Така че, ще създадем едни много по-добри условия за обучение на децата. А за ръководството на училището ще се даде възможност чрез спестяване на електроенергия, да могат тези средства да си ги внедрят в подобряване на учебния процес“, коментира Михайлов.

Учениците ще започнат нормално учебната година

„Тръгнали сме, вървим напред и всичко, което правим е в услуга и по-добрия живот на хората”, каза още той.  И посочи, че на учениците ще бъдат осигурени условия да започнат нормално учебната година.

„Ремонтът е дълго чакан”, коментира и кметът на село Марково Десислава Терзиева. Тя каза, че за четвърта година училището  е първо по успех на НВО след 7-ми клас в общината и на 16-то място в Пловдивска област. Освен това, тази година образователната институция ще отбележи 100 години от построяване на сградата.

„Децата заслужават да учат, а учителите да работят при по-добри условия, защото училището е едно от най-важните средища, за да бъдем общност”, каза кметът на Марково.

Успех на проекта пожела и отец Рашко, който благослови начинанието.

1 2

Подобни статии

Top