Кметът на „Родопи“: Настоявам за цялостна проверка на незаконното сметище в Ягодово

Извършителят на деянието трябва да бъде разкрит и да понесе съответните санкции, искат от общината

За пълна проверка на терена в землището на село Ягодово, където преди дни беше разкрито огромно нерегламентирано струпване на отпадъци, настоява кметът на община „Родопи” Павел Михайлов.  Ръководството на общината е категорично, че извършителят на деянието трябва да бъде разкрит и да понесе съответните санкции.

Позицията на община „Родопи” е по повод създалата се ситуация, свързана с незаконен добив на инертни материали и образувалото се сметище на частен терен от близо 30 дка в района на селото.

Общината нееднократно е извършвала проверки и е търсила съдействие от всички компетентни органи по случая. Първите сигнали са още от 2013-та година. Служители на Общината, съвместно с органите на реда са посещавали терена много пъти, като са констатирали следи от добив на баластра. На място обаче не е намирана техника, не е регистрирана дейност и не е открит извършителя.

При проверките е констатирано и незаконно изхвърляне на отпадъци в имотите. След предписания обаче, замърсените терени били почиствани.

„Такива замърсявания, като размери и количества до този момент не са констатирани. Предполагаме, че това са боклуци, които са натрупани там в последните месеци на 2019-та година”, коментира кметът на община „Родопи”  Павел Михайлов.  Той припомни, че става дума за имоти, които са частна собственост  и общината няма правомощията и финансовия ресурс  да извърши почистване  на отпадъците.

„Без подкрепата на всички държавни институции една община не може да се справи с подобен проблем. Тук става дума за явно организирано незаконно събиране, извозване, теглене  и депониране на отпадъци. Освен нерегламентирания  добив на инертни материали и изхвърлени боклуци, говорим  и за увреждане на земеделска земя”, посочи Павел Михайлов.

Подобни статии

Top