Кметът на „Родопи“ с писмо до Борисов, търси пари за моста в Първенец

Проектът за изграждане на ново съоръжение е готов, общината търси пари от държавата

Нова и спешна проверка на опасния мост в село Първенец направи днес кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. Съоръжението, през което ежедневно минават автомобили, камиони и автобуси може да рухне и пропадне всеки момент. То е изцяло компрометирано и е в критично състояние.

Тъй като експлоатационният срок на моста изтича в края на годината общината заложи 100 хиляди лева и започна незабавни действия за проектиране на нов. Инспекцията беше съвместна със собственика на фирмата, ангажирана с проектиране на новото съоръжение инж. Ясен Ишев и кмета на селото Ренета Плевнелиева.

Инж.  Ишев  обясни, че проектът е почти готов. Той предвижда на мястото на опасната бетонна конструкция да се изгради нов стоманобетонов мост с габарити малко над 12 метра. Предвидено е 7-метрово пътно платно и тротоари от двете страни.

Изграждането на новото съоръжение ще струва около 2 милиона лева. Тъй като общината няма  пари за нов мост ще разчита на подкрепа от държавата.

Изпратихме писмо, адресирано лично до премиера Бойко Борисов, за възможност да получим пари от държавния бюджет. В него сме обяснили, че ако не се намери решение, след месец ноември мостът трябва да спре да се използва. Кореспонденцията е още от месец февруари, но  пандемията забави работата с националните институции”, коментира кметът Павел Михайлов.

Ако съоръжението бъде затворено, част от местното население ще остане изолирано. На практика, за жителите на квартала, намиращ се на отсрещния бряг на реката, ще се окаже невъзможно да се придвижат до центъра на селото. Затова хората в Първенец започват да събират подписка, която ще адресират лично до Бойко Борисов.

Подобни статии

Top