Кметът на „Родопи” след срещата в МЕ: Недоволството няма да спре, докато работят кариерите над Белащица

Павел Михайлов заяви позицията си за прекратяване на дейността на кариерите

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов категорично заяви позицията за прекратяване и невъзобновяване на всякаква дейност на територията на кариерите над Белащица по време на среща в Министерството на енергетиката със заместник-министър Пламен Данаилов. На нея присъстваха още областният управител на Пловдив Йордан Иванов, кметът на село Белащица Костадин Николов, експерти от министерството, областна администрация и община „Родопи”, общински съветници от общините „Родопи” и Пловдив, както и представители от  ИК „Стоп на кариерите в Белащица”.

Община „Родопи” сезира Европа заради кариерите в Белащица

„Дейностите на кариерите над Белащица трябва да бъдат прекратени и Министеството на енергетиката не бива да допуска удължаване на добива на инертни материали в зоната”, заяви категорична позиция Павел Михайлов. Той се аргументира против реализацията на нови инвестиционни намерения с мотива, че община „Родопи”  ще се развива  като „зелен жилищен район” в околностите на град Пловдив и  туристическа дестинация.

„По официални данни на НСИ община „Родопи” е на първо място по механичен прираст на населението в страната. Белащица, заедно със съседните села Марково, Брестник и Първенец са най-бързо развиващите се населени места в общината.Само за последните две години населението в Белащица се е увеличило с близо 1400 души. В същото време кариерите са на 300 метра от жилищната територия. Кариерите имат отрицателно въздействие поради високото ниво на фини прахови частици във въздуха, замърсяване и шум и ние няма да даопуснем хората да продължат да търпят това”, изложи аргументи кметът Михайлов.

Павел Михайлов: Концесиите на кариерите в Белащица не могат да бъдат удължени

Той показа на заместник-министър Данаилов и схема на учредителните граници на санитарно-охранителната зона на двата каптирани естествени извора „Калоян дере 1” и „Калоян дере 2”. Общината предвижда разработване на проект за включване на водата от карстовите извори във водопровдната мрежа на Белащица.

„Така ще се реши проблемът с безводието през летните месеци”, заяви по време на срещата кметът.

Жителите на Белащица отново на протест срещу кариерите

Както вече DCNEWS съобщи, от страна на енергийното министерство коментираха, че очакват становище от РИОСВ-Пловдив за нова Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) по отношение на исканията за удължаване на изтеклите концесионни договори за кариерите в Белащица. Становището ще бъде част от аргументацията на енергийното министерство относно целесъобразност и законосъобразност на бъдещо решение дали договорите могат и трябва да бъдат удължени.

Енергийното министерство чака становище от РИОСВ за нова ОВОС на кариерите в Белащица

Представителите на инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица” обаче не бяха удовлетворени от отговора и заявиха, че ако не бъде прекратена процедурата по предоставяне на разрешение за удължаване на срока на консесионерите за добив на подземни богатства на двата концесионера  – „Холсим кариерни материали” и „Европейки пътища”, ще излязат на протест пред министерството на енергетиката.

Подобни статии

Top